Húsz évvel ezelőtt az osztrák-olasz határon egy gleccserbe fagyott ember hihetetlenül ép állapotban lévő tetemére bukkantak. Hamar kiderült, hogy a „Jégember” - akit a világsajtóban nagyon hamar elneveztek Ötzinek, 5300 éve pihent jégsírjába fagyva. A  halálát azonban nem a hideg és más természeti katasztrófa okozta, hanem egy kőhegyű nyílvessző, amivel hátba lőtték ellenségei.

Ruházata redőiben nyírfatapló gomba maradványait találták, melyről ma már tudjuk, hogy erősen baktériumölő és protozoon (egysejtű élősködő) pusztító hatással bír. Az íze rossz, kalóriát nem tartalmaz, tehát Ötzi minden valószínűséggel gyógyította vele saját magát és esetleg másokat is. Volt még nála bükkfatapló is, ami a parazsat képes sokáig megőrizni.

Aztán Európában a gyógygombákat lassan elfeledték, de a Távol-Keleten, Kínában, Japánban, Koreában a gyógygombákat továbbra is előszeretettel használták, kiterjedt irodalma volt mindig (Li Sichen, Ben Cao Gangmu 1596! - Hatalmas gyógynövény könyv, kb. tízezer recepttel).

Sokáig azt hitték, hogy a gyógygombák csak indirekt módon, az immunrendszer erősítése útotzi.jpgján hatnak pl. a rosszindulatú daganatos betegségekben, mígnem a figyelem a béta glukánokra nem terelődött. A béta glukánok  glukopiranóz egységekből épülnek fel,  nagyságuk 20 és 500 ezer Dalton között mozog, 1-3, 1-4 és 1-6 kötéseket tartalmaznak. Kiderült, hogy főleg az 1-3 béta glukánok direkt citosztatikus hatással rendelkeznek, az 1-6 kötések a citosztatikus hatást gyengítik. Ihara, Tokuzen és Nakahara igazolták először, hogy transzplantált egér szarkomában kiváló a hatásuk, de pl. emlő adeno karcinómában hatástalanok.

A Japán Nemzeti Rákkutató Intézet 14 éven át tartó kiterjedt vizsgálata azt bizonyította, hogy a téli fülőkét rendszeresen  fogyasztó embereknél a daganatos megbetegedések aránya a felére csökkent. A vizsgálatban  175 ezer személy vett részt.
A béta glukánokat már 70 éve ismerjük, nagyon sokan vannak, ezért van az, hogy a gyógygombáknak nagyon sokféle gyógyhatást tulajdonítanak.
A béta glukánok jelentős csoportja antibiotikus hatású, más béta glukánok ráksejteket képesek elpusztítani, megint mások az immunrendszer hatékonyságát javítják. Vannak béta glukánok, amik égési sérüléseket gyógyítanak, van, amelyik a cukorbetegséget gyógyítja és bizonyos béta glukánok a radioaktív sugárzás káros hatásait is képesek mérsékelni.
 

Három gyógygomba különösen kiemelkedő hatással bír:

1. Grifolia frondosa (Maitake) vagy más néven bokrosgomba
2. Ganoferma lucidum (Reishi vagy pecsétviaszgomba)
3. Cordyceps sinensis (hernyógomba)

Ezeket a gyógygombákat már évezredek óta használják a tradicionális kínai orvoslásban és nyugaton is magasan jegyzett gyógyszergyárak készítenek belőlük gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt, mert toxikus mellékhatásaik nincsenek, ugyanakkor nagyon sokan köszönhetik egészségüket ezeknek a készítményeknek.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!