Manapság a leggyakrabban használt gyógygomba kivonatok a shiitake, a ganoderma (reishi vagy pecsétviaszgomba), a maitake (bokrosgomba) és a cordyceps (kínai hernyógomba).

A shiitake gyógygombát az ázsiai alternatív medicina évszázadok óta használja az immunrendszer erősítése, a stroke megelőzése és a keringési rendszer javítása céljából. A shiitake gyógygomba tartalmaz egy Lentinan nevű vegyületet, melyről úgy tartják, hogy képes korrigálni a rákterápia mellékhatásaként bekövetkező kromoszomális károsodásokat. Japánban a lentinan koncentrált formáját alkalmazzák a rák gyógyítása során és a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére.  

A shiitake gógygomba emellett tartalmaz egy eritadenin nevű vegyületet, mely segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét. reishijpg.jpg

Egy másik fontos összetevője az ún. LEM (lentinula edodes mycelium), mely hatásos lehet a rák, egyes szívbetegségek, magas vérnyomás, hepatitisz és bizonyos fertőző betegségek kezelésében és megelőzésében.

A shiitake gyógygomba vérhígító tulajdonsága révén egyes gyógyszerek szedése mellett nem ajánlott!

Reishi gyógygomba

A ganoderma gyógygomba rendkívül gazdag olyan vegyületekben, melyek elősegítik a szív és a prosztata megfelelő működését. Emellett több tanulmány szerint is a reishi hatásos bizonyos rákbetegségek kezelésében is. A kínai medicina előszeretettel alkalmazza antibakteriális, gyulladáscsökkentő és immunogén hatása, valamint anti-tumor tulajdonságai miatt.
 
A modern, nyugati medicina az elmúlt években kezdett felfigyelni a pecsétviaszgomba jótékony tulajdonságaira, így egyre szélesebb körben alkalmazzák az USA-ban és Európában is.

Maitake gyógygomba

A bokrosgomba rendkívüli népszerűségnek örvend Ázsiában, elsősorban immunrendszer erősítő tulajdonságai miatt alkalmazzák. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a maitake gomba képes elősegíteni az immunrendszer megfelelő működését és gátolni a rákos daganatok növekedését. A távol-keleti alternatív gyógyítók előszeretettel alkalmazzák agydaganat, prosztatarák és más rákos betegség kezelésében, illetve a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentésére.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

-
Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!