A maitake gyógygomba (grifola frondosa) számos gyógyító tulajdonságai közül rák ellenes hatása a legismertebb.

A maitake gomba grifolánt tartalmaz, ami egy nagyon fontos béta glükán poliszacharid (sok cukor molekula összekapcsolódása). Úgy tűnik, a grifolan nevű béta glükán képes aktiválni a makrofágokat, melyek az immunrendszer “nehéz tüzérségének” tekinthetők. A maitake gyógygomba ezen tulajdonságait Larry A. Walker, Ph.D., R.D. vizsgálta és publikálta 1997 júniusában (Natural product update, Drug Topics, 1997 június).

A maitake gyógygomba másik fontos összetevője, a D frakció szintén képes az immunrendszer aktiválására.

Éppen a fenti tulajdonságok miatt tűnik úgy, hogy a maitake gyógygomba alkalmazása rákos betegeknél javasolt lehet. Laboratúriumi vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a maitake gyógygomba kivonat képes blokkolni a tumorsejtek növekedését, rákos egerekben az immunrendszer erősödését figyelték meg.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba


Haroaki Nanba kutatásainak eredményét 1996-ban publikálta (Maitake D-fraction: healing and preventing potentials for cancer, Townsend Letter for Doctors and Patients, Feb/Mar 1996). Egy klinikai vizsgálat során 165 előrehaladott rákos betegnél vizsgálták a D-frakció hatását. A betegek vagy maitake D frakció kivonatot vagy ezzel kombinált kemoterápiás kezelést kaptak. A maitake gyógygomba hatásosnak bizonyult leukémiában, gyomor-, és csontrákban. Az eredmények még inkább javultak, amikor a maitake gyógygomba kivonatot kemoterápiával kombinálták. Náluk a maitake gyógygomba csökkentette a kemoterápia mellékhatásait (pl. étvágytalanság, hányás, hajhullás, fehérvérsejt csökkenés, hányinger, émelygés).

A maitake gyógygomba egyéb felhasználási területei

A II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek szintén profitálhatnak a maitake gyógygomba fogyasztásából Hiroaki Nanba és Keiko Kubo kutatók szerint. A maitake gomba ezen tulajdonságát a benne található X frakciónak köszönheti. Egér kísérletekben egyértelműen igazolták a maitake gyógygomba kivonat vércukorszint csökkentő tulajdonságát.

Japánban emellett számos orvos alkalmazza a maitake gyógygombát magas vérnyomás betegségben, magas koleszterinszint csökkentésére, az emésztési problémák kezelésére.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!