Jelenleg a nem mikroszkopikus méretű, tehát nagy gombáknak kb. 15 ezer faja él Földünkön. A gombák földalatti részei elágazó szövedéket képeznek, amit micéliumnak nevezünk. A gomba föld feletti része a termőtest, amit ehető gomba esetén gyűjtünk és elfogyasztunk. A termőtestet a gomba tönkje és a kalapja képezi.

A gombák víztartalma magas és ezen felül sok nyomelemet és mikroelemet is tartalmaznak: szelén, cink, germánium, réz, kobalt, titán, vas, fluor, stb., valamint az össze B-vitamin féleséget és a C-vitamint is. A zsíroldékony vitaminok közül D, E és K vitaminok is találhatók bennük.

Az ehető gombák is nyersen nehezen emészthetők kitintartalmuk miatt. A kitin egy olyan anyag, ami a rovarok páncéljának is a fő komponense.

A gombák nem képesek fotoszintézisre, mint a növények, ezért növények és kisebb részben más elhalt élőlények anyagainak a lebontásából nyerik az életükhöz szükséges energiát.

A gombák nem növények és nem is állatok. Önálló rendszertani egységet képviselnek. A gombák gombák.

A nagygombákat három fő csoportra oszthatjuk:

1.    mérgező gombák: kb. kétszáz fajukat ismerjük, mikotoxinjaik révén elfogyasztásukat követően különböző súlyosságú mérgezést okozhatnak. A legmérgezőbb a gyilkos galóca, melynek mikotoxinja már 5mg-os dózisban elpusztíthat egy felnőtt embert.
2.    ehető gombák
3.    gyógygombák

A gombák termőteste néhány dekától a több kilogrammig terjedhet. A legnagyobb eddig ismert termőtest 140 kg volt! A gombák ivaros és ivartalan módon egyaránt képesek szaporodni.
medmush_2.jpg
Egy gomba termőteste rengeteg spórát tartalmazhat, akár 20-30 milliárdot. A spórák nem magkezdemények, tehát embriót nem tartalmaznak, ellentétben a magasabb rendű magvas növényekkel. A spórák a szelek szárnyán utaznak sok kilométeren át, de csak töredékükből lesz majd gomba, többségük elpusztul. A legnagyobb micélium telep több focipálya méretű és legalább 4 ezer éves.

A gombákat legalább hétezer éve használja az ember különböző betegségek gyógyítására. A gleccserbe fagyott jégember, Ötzi zsákjában is  gyógygombák maradványait találták meg. Nyílvesszővel a hátában halt meg, nem kizárt, hogy rituális gyilkosság áldozata volt (akkoriban a füves emberek, gyógyítók, mágusok gyakran végezték így életüket).

A Távol-keleten a gyógygombák használata rendkívül elterjedt volt és napjainkban is az. Európában és az USA-ban a kínai kulturális forradalom bukása után nőtt meg az érdeklődés a gyógygombák iránt. Évezredes lemaradásunk ezen a téren rohamosan csökken. A mikoterápia ma már ugyan olyan mértékben elismert, mint a fitoterápia (növényekkel való gyógyítás).

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!