Amerikai tudósok szerint a szervezet erősítése antioxidáns vegyületekkel, kulcs szerepet játszhat a hosszú, egészséges élet elérésében.

Forrás: International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2004

Azok az egerek, amelyek antioxidáns vegyületeket kaptak 20%-kal tovább éltek és kevesebb szív eredetű, illetve az életkorral összefüggő betegség alakult ki náluk, mint társaiknál. Ha ugyan ez igaz lenne embernél is, akkor a fejlett világban az emberek akár 100 évig is élhetnének. A washingtoni egyetem kutató szerint az öregedés, és a vele együtt járó betegségek kialakulásának okai azok a rendkívül reaktív oxigén vegyületek, melyeket más néven szabad gyököknek hívunk. A szabad gyökök olyan betegségek kialakulásával vannak kapcsolatban, mint a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a rák és egyéb életkorral összefüggő betegségek.

Az International Journal of Food Sciences and Nutrition lapban megjelent 2004-es tanulmány szerint a Reishi (ganoderma, pecsétviaszgomba) nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Laboratóriumi kísérletek megerősítették a Reishi szabad gyök befogó képességét, ami ráadásul olyan erős, hogy a Reishi kivonat felszívódása után is sokáig megmarad a hatása. A GLB 7 nevű vegyület csökkenti a szabad gyökök termelődését.

dr. Vladimir Kupin (Cancer Research Centre, Moszkva) kutatásai szerint a Reishi sokkal jobb antioxidáns, mint más, izolált vegyületek. Muslincákkal végzett kutatása (melyek genetikai szerkezete nagyban hasonlít az emberéhez) azt mutatta, hogy a Reishi gyógygombát fogyasztó állatok szignifikánsan tovább éltek a kontrollcsoport egyedeihez képest.

Epidemiológiai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása és a rák kialakulási kockázata között fordított arány figyelhető meg. Tehát az antioxidánsok bevitele csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

Bizonyos tanulmányok szerint az antioxidáns vegyületeknek fontos szerepük lehet a rákgyógyítás folyamatában, mivel az antioxidánsok képesek szelektíven hatni a rákos sejtekre, elősegítik a ráksejtek programozott sejthalálának bekövetkezését, miközben az egészséges sejteket nem bántják. Emellett az antioxidánsok csökkentik az áttétek kialakulását és az ér újdonképződés folyamatát.

A Reishi bizonyos rákbetegségekre gyakorolt jótékony hatásáról több tanulmány is ír.

A szabad gyökök felhalmozódása a szervezetben károsítja a sejtek működését, ami az öregedés és több betegség előidézője is lehet. Az emberi immunrendszer és a szervezet antioxidáns kapacitása a korral egyre gyengébb lesz, sokan éppen ezzel magyarázzák a rák és súlyos fertőzések jelentősen nagyobb számú előfordulását idősebb emberekben. Az antioxidánsok segítenek fenntartani a szervezet egyensúlyi állapotát és megelőzni bizonyos immunrendszerrel, kardiovaszkuláris rendszerrel és májműködéssel összefüggésben álló betegségek kialakulását.

Ebben segíthet a rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás, valamint a modern gyógygomba termékek. A legfrissebb ajánlások szerint naponta legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztani.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!