A béta glükánok immunológiai és farmakológiai hatásait intenzíven tanulmányozzák a kutatók. A gyógygombák a béta glükánok elsődleges forrásai. A University of Louisville (Department of Pathology) munkatársai a béta glükánok jótékony hatásait vizsgálták.

A béta glükánok immunrendszer stimuláló hatását minden egyes vizsgált állatfaj esetében sikerült kimutatni a földigilisztától egészen az emberig. Ez egy rendkívül egyedi tulajdonsága a béta glükánoknak, hiszen ők az első olyan immunmodulánsok, melyek ilyen széles spektrumban képesek pozitív hatást kifejteni (fajokon átívelően).

Éppen ezért a gyógygomba alapú béta glükánokat Japánban 25 éve használják rákos betegek immunterápiájának kiegészítőjeként. Ezek a poliszacharidok ugyanis erősítik a szervezet természetes védekezőképességét és fokozzák a tumor specifikus immunitást.

Régóta kutatják a béta glükánok pontos működési mechanizmusát, ez azonban csak akkor vált lehetővé, amikor felfedezték a CR3 molekulát, mely a felelős receptor a béta glükánok immunmoduláns hatásáért. Természetesen a béta glükánok immunrendszerre gyakorolt pontos hatását még ma sem ismerjük, de az elmúlt években egyre közelebb kerültünk a megértéshez.

Az egyik legismertebb és leghatásosabb glükán/protein komplex a MaitakeGold 404, mely egy meghatározott, szabadalommal védett eljárás szerint készül (US Patent 5 854 404). Az így kapott molekula súlya kb. 1000 kD (kilodalton).

A kutatás rámutatott arra, hogy a béta glükánok stimulálják a makrfoágok működését, amiért elsősorban a CR3 receptorok felelősek. Ami nagyon fontos, hogy a tanulmányból kiderül, a szájon át történő alkalmazás ugyan olyan hatásos, mint az injekció (állatkísérletek).

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!