A béta glükánok olyan speciális poliszacharidok (nagy molekulájú szénhidrátok), melyek a természetben számos formában előfordulnak: növényekben, gabonákban (búza, rozs, zab, árpa), baktériumokban és egyes gyógygombákban. A gyógygombákban található béta-glükánoknak immunmoduláns hatást tulajdonítunk, tehát csökkentik az immunrendszert károsító anyagok hatását.

Kutatások kimutatták, hogy a vízben nem oldódó béta glükánok (1,3-1,6 béta glükánok) biológiai aktivitása magasabb, mint a vízben oldódóké (1,3-1,4 béta glükánok).

A béta glükán poliszacharidok csak glükózt és strukturális komponenseket tartalmaznak, melyeket béta glikozid kötések kapcsolnak össze. medmush_2.jpg

A legismertebb béta glükánokat tartalmazó gyógygombák:

-    Reishi (ganoderma vagy pecsétviaszgomba)
-    Maitake (bokrosgomba vagy grifola frondosa)
-    Shiitake (Lentinule edodes)

A béta glükánok legfontosabb tulajdonságai:

1, A béta glükánok képesek aktiválni az immunrendszert, javítani annak működését

2, Koleszterincsökkentő hatás: rendszeres fogyasztásuk elősegíti a vér ideális koleszterinszintjének fenntartását

3, Anti-tumor hatás: in vitro és in vivo állatkísérletek bizonyítják, hogy a béta glükánok csökkentik a tumor növekedését, gátolják az áttétek kialakulását és javítják a kemoterápia hatását. Egy humán tanulmány azt mutatta, hogy a shiitake gyógygombából kivont 1,3 béta glükán kemoterápiával történő kombinálása növeli a túlélési időt előrehaladott gyomorrákos és vastagbélrákban szenvedő betegeknél.

4, Fertőzések megelőzése: több korábbi tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a béta glükánok csökkentik bizonyos fertőzések kialakulásának esélyét.

5, Védelem a radioaktív sugárzással szemben: állatkísérletekben igazolták, hogy a béta glükánok növelik a túlélést radioaktív sugárzás esetén.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!