A chaga vagy hamvaskéreg gomba egy kiváló természetes antioxidáns, a természet egyik legősibb gyógyító gombája. A chaga gomba Oroszország északi részén, a Baltikum, illetve Finnország, Lengyelország területén őshonos. Általában vadon termesztik, a legjobb minőségű akkor lesz, ha a hőmérséklet tartósan 40 celsius fok alá esik.
A chaga gomba legfontosabb vegyületei:
- béta-glükánok
- szaponinok
- aminosavak
- ásványi anyagok
Az elmúlt években több száz kutatást végeztek a chaga gyógygombával, feltételezett jótékony tulajdonságai a következők:
- vírusölő hatás
- gombaölő hatás
- a központi idegrendszer stimulálása
- anti-tumor hatás
- vérnyomáscsökkentés
- vércukorcsökkentés
- máj, vese, lép méregtelenítés
Mellékhatásairól nem tudunk.
Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a chaga gyógygomba, elsősorban immunrendszer erősítésre és a vércukorszint csökkentésére használják.
Oroszországban 1955-óta engedélyezik rák elleni használatát (Medical Academy of Science, Moszkva), megfigyelések szerint csökkenti az étvágytalanságot és fájdalomcsillapító hatással is bír.
1960-ban a National Cancer Institute feljegyzéseket kapott arról, hogy Ausztráliában sikeresen alkalmazták rákos betegek gyógyítására. Kiváló kiegészítője lehet főleg a biológiai terápiákon alapuló tumor ellenes gyógyszerek mellett. A hagyományos alkilezők, melyek kifejezetten oxidáns hatással bírnak, nem képeznek jó kombinációt a Chaga gombával.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!