A chaga vagy hamvaskéreg gomba egy kiváló természetes antioxidáns, a természet egyik legősibb gyógyító gombája. A chaga gomba Oroszország északi részén, a Baltikum, illetve Finnország, Lengyelország területén őshonos. Általában vadon termesztik, a legjobb minőségű akkor lesz, ha a hőmérséklet tartósan 40 celsius fok alá esik.

A chaga gyógygomba 215 különböző fitonutriens vegyületet tartalmaz, SOD aktivitása 25-50-szerese a C-vitaminnak, Q10-nek, vad kékáfonyának, ezzel az antioxidáns skála egyik legmagasabb fokán foglal helyet.

A chaga gomba legfontosabb vegyületei:

-    béta-glükánok
-    szaponinok
-    aminosavak
-    ásványi anyagok

Az elmúlt években több száz kutatást végeztek a chaga gyógygombával, feltételezett jótékony tulajdonságai a következők:

-    vírusölő hatáschaga.jpg
-    gombaölő hatás
-    a központi idegrendszer stimulálása
-    anti-tumor hatás
-    vérnyomáscsökkentés
-    vércukorcsökkentés
-    máj, vese, lép méregtelenítés

Mellékhatásairól nem tudunk.

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a chaga gyógygomba, elsősorban immunrendszer erősítésre és a vércukorszint csökkentésére használják.

Oroszországban 1955-óta engedélyezik rák elleni használatát (Medical Academy of Science, Moszkva), megfigyelések szerint csökkenti az étvágytalanságot és fájdalomcsillapító hatással is bír.

1960-ban a National Cancer Institute feljegyzéseket kapott arról, hogy Ausztráliában sikeresen alkalmazták rákos betegek gyógyítására. Kiváló kiegészítője lehet főleg a biológiai terápiákon alapuló tumor ellenes gyógyszerek mellett. A hagyományos alkilezők, melyek  kifejezetten oxidáns hatással bírnak, nem képeznek jó kombinációt a Chaga gombával.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!