A legtöbb rákos betegséget ma még nem tudjuk gyógyítani. Léteznek azonban olyan természetes eredetű táplálékok, melyek az anyatermészet „konyhájában” forrtak össze és több ezer olyan vegyületet tartalmaznak, melyeknek anti-tumor tulajdonságokat tulajdonítunk. Ezek pedig a gyógygombák.

Forrás: NaturalNews, 2009. október 23, Mike Adams

Egyes gyógygombák több kutató szerint több olyan összetevőt tartalmaznak, melyek potenciálisan bevethetőek lehetnek a rák elleni küzdelemben. Éppen ezért a gyógygombák élő „gyógyszergyárak”, szabadalmak és jogdíjak nélkül.

Nézzük meg, milyen tényanyagok, kutatások állnak rendelkezésünkre a gyógygombák vonatkozásában.
Több gyógygombáról is (pl. ganoderma, maitake, cordyceps) azt gondoljuk, hogy rák megelőző, illetve ráksejt pusztító hatása lehet. Az elmúlt években a kutatók leginkább a béta glükánok hatásmechanizmusára fókuszáltak.

Az indole-3-carbinol nagy mennyiségben található a karfiolfélékben, s ennek a vegyületnek mellrák ellenes hatást tulajdonítanak, csökkenthetik a rákos sejtek formációját, és szerepük lehet a rákos sejtek progressziójának blokkolásában.

A maitake gyógygomba (bokrosgomba) D-frakciójának klinikai hatása lehet a humán ráksejtekre, 1998-ban klinikai tanulmányt folytattak a bokrosgombával előrehaladott mell-, és prosztatarákos betegek bevonásával. Más kutatási eredmények szerint a maitake gyógygombának szerepe lehet a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében (You Don’t Have to be Afraid of Cancer Anymore, Bill Sardi).

Más gyógygombákhoz hasonlóan a Shiitake gyógygomba elősegítheti a rákterápia hatékonyságának fokozását. Kutatások szerint több specifikus immunmarker értékét javítja: természetes ölősejtek, tumor nekrózis faktor, T-sejtek, interleukinok (The Health Benefits Of Medical Mushrooms, Mark Stengler).
A reishi gyógygomba (ganoderma lucidum, pecsétviaszgomba) az egyik leginkább sokoldalú gomba. Ázsiában több betegség kezelése során is alkalmazzák, leginkább antioxidáns és immunrendszer támogató tulajdonsága emelendő ki. Vírus-, gomba-, és baktériumölő tulajdonsága mellett több tanulmány szerint is anti-tumor hatással bír. A moszkvai Cancer Research Center pozitív hatásokról számolt be a ganoderma gyógygomba vonatkozásában, a reishi kivonat erősítette a rákos betegek immunrendszerét. reishijpg.jpg

Világszerte számos beteg használja a gyógygombákat a különböző kezelések (kemoterápia, sugárkezelés) súlyos mellékhatásainak csökkentésére. A maitake, ganoderma és cordyceps gombák immunmoduláns poliszacharidjainak működését több kutatócsoport is vizsgálta.

A reishi gomba kivonata aktiválja a természetes ölősejteket, makrofágokat, T-limfocitákat, citokineket, az immunrendszer szinte minden fontos összetevőjét. Egy kg reishi gyógygomba kivonat előállításához kb. 15 kg reishi gomba szükséges.    

A gyógygombák legfontosabb szerepe tehát az, hogy stimulálja a szervezet saját védelmi mechanizmusát, segítse annak természetes működését. Ennek a funkciónak olyan betegségek vonatkozásában is fontos szerepe van, mint pl. a HIV.

Az alternatív medicinával foglalkozó szakemberek, orvosok szerint egy-egy rákbetegség esetén 1-2 gyógygomba kivonat alkalmazása ajánlott.

Egy állatkísérlet során egereknek 8 héten át olyan vegyületet adtak, mely elősegíti a húgyhólyag rák kialakulását, s közben különböző gyógygombákkal táplálták az állatokat. A kísérletben a maitake gyógygomba rák megelőző képessége mutatkozott a leghatékonyabbnak.

Manapság körülbelül 150 gyógygombának tulajdonítanak tumor sejt gátló hatást, de a legnépszerűbb és leghatékonyabb gyógygombák közülük a: maitake, ganoderma, cordyceps és shiitake.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!