Ganoderma Lucidum (Ling Zhi vagy Reishi vagy Pecsétviaszgomba)

Az ázsiai természetes alapú gyógyítás világában a Ganoderma Lucidum az egyik legfontosabb gyógynövény. Jótékony hatása megmutatkozik az emberi szervezet számos területén.

A reishi gomba a kínai Yunnan tartományban, az ország délnyugati részében, főként kihalt, kemény fákon vagy azok törzsein nő. Az összegyűjtött gombák 90%-a a kihalt szilvafák törzséről származik. Sokszor akár több ezer öreg szilvafát is le kell ellenőrizni ahhoz, hogy pár gombát találjanak.

Kínában már több ezer éve használják a Ganodermát.

Legősibb felhasználási módjai:

- nyugtatja az idegrendszert
- fejleszti a memóriát
- lassítja az öregedés folyamatát

Rengeteg írás létezik a világon a Ganoderma jótékony hatásáról az immunrendszer vonatkozásában. Ez annak köszönhető, hogy a Ganodermában nagy mennyiségben találhatók antioxidánsok, poliszacharidok, kálium, magnézium, kalcium és szerves germánium.

Japánban és Kínában az alábbi betegségekben is használják:

- rákos betegségek kezelésére (Japánban Krestin néven törzskönyvezték, mint rákellenes gyógyszert)
- kemoterápia után
- hepatitisben
- influenza kezelésében

Számos kutatást végeztek az utóbbi években Japánban, Kínában és Dél-Koreában a Ganoderma Lucidummal kapcsolatban. Eredményeik megerősítik, hogy a Ganoderma pozitív hatással van az immunrendszerre, daganat, - és vírus ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett a Ganoderma védelmet nyújthat a fertőzéses májgyulladás ellen is.

A Ganodermának tehát rákellenes tulajdonságai is vannak!

A Ganoderma több mint 200 aktív alkotóelemet tartalmaz.

Legfontosabb alkotóelemek:

Poliszacharidok és szerves germánium: erősítik az immunrendszert, daganat ellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett növelik az érrendszer oxigénszintjét, megsemmisítik az elhalt sejteket és a vízben oldódó méreganyagokat.

Adenozin: segít megakadályozni a vérrögök kialakulását (mely infarktust, trombózist vagy agyvérzést okozhat), csökkenti a koleszterinszintet, segíti a vér szabad áramlását, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartja a vér pH-szintjét.

A terpenoidok erősítik az emésztőrendszert és segítik az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Ezzel párhuzamosan csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A ganoderic esszencia fiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit, segít legyőzni a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

Ma már egyre több kutatás támasztja alá a korábban csak tapasztalati úton dokumentált hatásokat, melyek szerint a ganoderma lucidum képes jelentősen csökkenteni a kemoterápia mellékhatásait.
Japánban, Kínában, az USA-ban, Oroszországban és a világ egyre több helyén gondolják úgy, hogy a
Ganoderma a gyógynövények királya, a rákos betegek legfontosabb támogatója.

A lezajlott kutatások legfontosabb tapasztalatai:

- a Ganoderma rák elleni tulajdonságai a poliszacharidokban és a szerves germániumban találhatók
- a Ganoderma jótékony hatása fokozódik, ha az orvos által felírt gyógyszerek mellett fogyasztjuk
- a Reishi képes megerősíteni a szervezet ellenálló képességet, javíthatja az immunrendszert és visszafejlesztheti a rákos daganatokat
- műtét után segíthet a gyomor-, mell-, bél- és méhrákban szenvedő betegeken
- növelheti az étvágyat és enyhítheti a fájdalmakat

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a ganoderma lucidum serkenti az immunrendszer működését. Az organikus germánium a reishiben 4-szer erősebb, mint a ginzengben vagy az aloe verában.

A germánium stabilizálja az immunrendszert és támogatja az interferonok képzését a szervezetben, melyek gátolják a vírusok elszaporodását. Javítja az oxigénellátást egészen sejti szintig.

Az adenozin megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, szabályozza az emésztést.

A hatóanyagok zöme a spórában és nem a termőtestben dúsul fel.A pecsétviaszgomba nálunk is előfordul, de igen ritka. Az íze nem jó, mert nagyon keserű, ezért étkezési célokra soha nem gyűjtötték nálunk.

Ma már sikerült a ganodermát növényi alapanyagba oltani, szaporítani. Ilyenkor nem nevelünk nagy termőtesteket, hanem az alig kifejlett gombatelepeket gyűjtjük be, ezáltal nagy tisztaságú és kiváló hatsású készítményhez juthatunk, melynek a hatóanyagtartalma stabil, pontosan meghatározható.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!