Pecsétviaszgomba, reishi, lingzhi, lakkostapló. Sok néven illetik világszerte a Ganoderma lucidum gyógygombát, mely a világ számos területén előfordul.

A Föld egyik legszebb gombája nevét onnan kapta, hogy kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja. Kínában már 4000 éve az egyik leghatékonyabb gyógyító növényként tartják számon. Az első írásos emlékek 2000 éves múltra tekintenek vissza.

Kilenc alfaja ismert, de mára már csak a ganoderma lucidum és a ganoderma japonicum lelhető fel számottevő mennyiségben. A gomba termőteste és miceliuma (micelium=a gomba tenyésztestét felépítő fonalak szövedéke) fogyasztható, de manapság a modern termelési technológiáknak köszönhetően a micéliumot használjuk fel. A micélium tenyészet egy igen figyelemre méltó formája a lila kukoricán történő gomba tenyésztése. A vadon fellelhető termő testek igen ritkák, a múltban is azok voltak, ezért pl. Kínában, ha valaki ilyen gombát talált, annak kötelessége volt beszolgáltatni a császári udvarnak.

A korabeli feljegyzések szerint nagyon sokrétű felhasználása volt a pecsétviaszgombának, az asztmától a magas vérnyomáson keresztül az álmatlanságig használták a betegek gyógyítására. Akkoriban a gomba őrleményéből nem túl ízes teát készítettek (a ganoderma kifejezetten keserű), manapság kávéval is keverik, mert abban a keserű íz nem feltűnő. Ebben a formában azonban csak igen kis mennyiség vihető be a szervezetbe.

A pecsétviaszgomba talán Japánban a legelfogadottabb gyógygomba, melynek az alábbi hatásokat tulajdonítják:

1, vérnyomás csökkentő, nyugtató hatás - adenozin, triterpének, ganoderol A és B

2, antihisztamin szerű, allergiát gyógyító hatás - C és D típusú ganoder savak

3, vércukor csökkentő hatás - ganoderan A és B.

4, daganatsejtekre gyakorolt gátló hatás: ganodersav T és Z, valamint óriás poliszacharidok

5, koleszterin és vérzsír csökkentő hatás - ganodersav származékok

6, gyulladás csökkentő és simaizom lazító hatás

A kiterjedt szakirodalom szerint elsősorban máj-, tüdő-, gyomor-, bél-, prosztatarák és bizonyos leukémia féleségek esetében került sor olyan vizsgálatokra, amelyek alapján, főleg a távol-keleti országokban (Kína, Japán, Korea) kiegészítő kezelésként kifejezetten javasolják a ganoderma fogyasztását.

Külön kiemelik ezek a tanulmányok a ganoderma béta glukán tartalmát, és azt, hogy a béta glukánok hatékonysága C-vitaminnal kombinálva növelhető. A béta glukánok szerepe szintén nem elhanyagolható, amikor a gomba tumor sejtekre és az immunrendszerre gyakorolt hatását elemezzük.

Az ajánlott dózis általában napi 100-600 mg ganodrema por, ami kb. 2-8 g száraz gomba mennyiségének felel meg a hatóanyagok vonatkozásában. Vannak azonban olyan tanulmányok, amik 2-10 ezer mg/nap dózist is megengednek, főleg a rosszindulatú daganatos betegségek bizonyos formáinál.

Furcsa fintora az életnek, hogy egy négyezer éve ismert és használt gyógygombáról napjainkban is még milyen keveset tudunk, és ez a tudás is csak az utóbbi harminc év intenzív kutatásainak az eredménye. Persze sok más gyógynövénnyel így van ez. Évszázadok óta használjuk, de a hatásmechanizmus csak alig néhány éve tisztázott részben vagy egészben.

Liver Strength lila kukoricán nevelt ganoderma lucidum kivonat

{$up_uri}NTX_LiverStrength_90_Web.jpg


Irodalmi hivatkozás:

Lelley J.
1999 A gombák gyógyító ereje.
Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Monroe JA.
2003 Treatment of cancer with mushroom products.
Arch Environ Health Aug;58(8): 533-7.

Smith JE, Sullivan R.
2004 The western approach to medicinal mushrooms.
http://www.kmitl.ac.th/science/journal/jan2004/Mushrooms.pdf

Sliva D.
2004 Cellular and physiological effects of Ganoderma lucidum.
Mini Rev Med Chem. Oct;4(8):873-9
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!