A ganoderma lucidum (reishi, pecsétviaszgomba) gyógygomba kivonat védelmet nyújthat a DNS számára az UV-sugárzás és a hidroxil gyökök okozta károsodással szemben.

Forrás: PubMed.gov, Ganoderma lucidum extract protects DNA from strand breakage caused by hydroxyl radical and UV irradiaton

A Távol-Keleten előszeretettel alkalmazzák a Ganoderma lucidum gyógygombát különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására. Anti-tumor és immunrendszer erősítő tulajdonságai, melyek az egészséges sejteket nem károsítják, arra engednek következtetni, hogy a reishi gyógygomba egyes összetevői hatékony védelmet biztosíthatnak az oxidatív stresszel és az annak következtében kialakuló betegségekkel szemben.

Koreai kutatók in vitro (sejttenyészetben) kísérletben megállapították, hogy a Ganoderma lucidum forró vizes kivonata radioprotektív (véd a sugárzástól) és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így védi a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t. Emellett megállapították azt is, hogy a gomba poliszacharidjai a hidroxil gyököktől is megvédik a DNS-t. A hidroxil gyök pedig a legveszélyesebb a szabad gyökök közül és a legnehezebben közömbösíthető.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!