Amerikai kutatók szerint bizonyos gyógygombák sokkal jobb antioxidánsok, mint azok a táplálékok, melyekről korábban azt hittük, hogy a legjobb antioxidáns források. Egyes gyógygombák ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egy bizonyos ergothionein nevű antioxidáns vegyületet.

Korábban úgy tudtuk, hogy a legjobb ergothieonein forrás a csirkemáj és a búzacsíra, azonban kiderült, hogy több gyógygomba akár négyszer többet is tartalmazhat belőle, mint a búzacsíra és akár tizenkétszer többet, mint a csirkemáj.

Joy Dubost, a kutatás vezetője szerint számos tanulmány bizonyította, hogy a magas antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkentheti több krónikus betegség kialakulásának esélyét. Az ergothionein erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan egzotikus gombákban is megtalálható, mint pl. a Maitake (bokrosgomba) gyógygomba.

Egy adag Maitake gomba akár 13mg ergothionein antioxidáns vegyületet is tartalmazhat. A Maitake és Shiitake gombák különösen sok ergothionein vegyületet tartalmaznak. Ez a mennyiség akár 40-szeres dózist jelenthet a búzafűhöz képest.

Az antioxidáns vegyületek legfontosabb feladata, hogy semlegesítsék a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. A szabad gyökök túlsúlya pedig sejtkárosodáshoz, akár a sejt rákos elfajulásához is vezethet.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!