A gyógygombákat és gyógygomba kivonatokat a világ szinte minden részén használják a rák elleni küzdelemben immunrendszer erősítő és immunmoduláns tulajdonságaik miatt. Emellett több tanulmány szerint is egyes gyógygombáknak direkt daganat gátló hatásuk van. A leggyakrabban használt gyógygombák a: ganoderma (reishi vagy pecsétviaszgomba), maitake (grifola frondosa vagy bokrosgomba), cordyceps (kínai hernyógomba) és a shiitake gomba. Ezeknek a gyógygombáknak évezredes múltjuk van Ázsia egyes területein.

Forrás: Huffpost Healthy Living, Canada, Six Cancer-Fighting Medical Mushrooms

Az eddigi kutatások az alábbi tulajdonságokat feltételezik a gyógygombák tekintetében:

-    anti-tumor hatás
-    vírusölő hatás
-    gyulladás csökkentő hatás
-    májvédő tulajdonság

A ganoderma gyógygomba a „halhatatlanság” gombája, az ősi kínai medicina rákos betegek gyógyítására előszeretettel alkalmazza, mivel a szakemberek tapasztalatai szerint a reishi elősegíti a megfelelő immunválasz kialakulását, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait és védi az ép sejtek DNS-ét.

A cordyceps sinensis képes stimulálni az immunrendszert, növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, meghosszabbítja a fehérvérsejtek élettartamát, elősegíti a fertőzések leküzdését. Anti-tumor tulajdonságot is feltételeznek a cordyceps esetében, valamint hogy védi a veséket a kemoterápia mellékhatásaitól.

A maitake gyógygombát Kínában és Japánban is előszeretettel alkalmazzák az immunrendszer támogatására. Kutatások szerint a maitake gyógygomba képes egyszerre erősíteni a passzív és az aktív immunitást. Emellett a bokrosgomba antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket az oxidatív stressztől, valamint csökkenti a COX2 enzim szintjét shiitakemushroom.jpg(gyulladásos faktor), melynek a rákos betegségek vonatkozásában van jelentősége. Más tanulmányok szerint a maitake gyógygomba potenciálisan képes csökkenteni a ráksejtek növekedését, a rák terjedését és áttétek kialakulását.

A shiitake gyógygomba egy AHCC (Active Hexose Correlated Compound) nevű glükánt tartalmaz és széleskörben használják a keleti alternatív és komplementer medicinában. A lentinan nevű vegyületet, mely a shiitake gombában található, intravénás anti-tumor gyógyszerként használják anti-tumor tulajdonságai miatt. Klinikai tanulmányok azt mutatták, hogy a lentanin növeli a túlélési rátát, javítja a betegek életszínvonalát, valamint csökkenti a betegség kiújulásának esélyét.

A mikoterápia a Távol-Keleten éppen olyan elfogadott, mint nálunk a fitoterápia (növényekkel való gyógyítás). Számos fitoterápiás gyökerű készítményt ismerünk, amik a daganatos betegek kezelésében szerepet játszanak, pl. Irinotecan, Taxol (tiszafa kéreg kivonat), Vincristin, vagy Oncovin, stb.

A mikoroszkopikus gombákból szintén nagyon hatékony vegyületeket szintetizáltak az utóbbi időben (Tacrolimus, Sirolimus, Everolimus). Nincs semmi okunk sem arra, hogy azt feltételezzük a nagygombák, melyeknek kb. 15 ezer fajtáját ismerjük, nem tartalmaznának olyan tumor ölő vegyületeket, mint a növények esetében tapasztaltuk.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!