Kiterjedt irodalma van annak, hogy bizonyos gyógygombák rákbetegség gyógyító hatással is bírnak. Ennek magyarázata szintén sokféle okot tárt fel, de a legutóbbi kutatások a valódi hatásmechanizmus legfontosabb aspektusára világítanak rá.

Forrás: Clinical Cancer Research, 2009. júlis 1.

A gyógygombák hatóanyagai általában kifejezetten nagyméretű molekulák, némelyikük akár meghaladhatja az egymillió dalton molekula tömeget is.

A rosszindulatú daganatos sejtek fennmaradásának az alapfeltétele, hogy saját maguknak megfelelő tápanyag ellátást biztosítsanak, de ez csak úgy lehetséges, ha mint afféle parazitához illik, rábírja a környezetét arra, hogy erek vándoroljanak be a tumor sejtek közé, biztosítva azok teljes ellátását.

Ezért ezek a sejtek számtalan olyan anyagot bocsátanak ki, ami a daganatok környezetében az ér újdonképződést erőteljesen stimulálja.

Igen ám, de az is kiderült az utóbbi évek kutatásai során, hogy ezeknek az ereknek a minősége meg sem közelíti a normális erek falának a minőségét, azaz ezek az erek hézagosak, egyenetlen felszínűek és egy csomó molekulát átengednek a falukon, amit a normális erek nem. A normális érfalon keresztül bizonyos méret felett semmilyen molekula nem juthat át, de a daganatot ellátó erekben ez nem így van. És itt jönnek a képbe a gyógygombák. Az ő óriás molekuláik a normális sejtekbe nem nagyon jutnak be, viszont a rossz minőségű daganatos sejteket ellátó erek falán könnyen átjutnak és ezáltal a tumor sejtekbe is nagyobb koncentrációban képesek feldúsulni és azok pusztulását okozni.

Ez olyannyira igaz feltételezés, hogy ma hatalmas gyógyszer cégek dolgoznak azon (pl. Calando Pharmaceuticals IT-101 kísérleti gyógyszere), hogy egy jól ismert kemoterápiás szert (pl. irinotecan) hozzá kötnek egy nagyméretű ciklodextrin alapú polimer komplexhez és az így nyert kb. 100 nanométeres óriás molekula már nem tud bejutni a normális sejtekbe, de a részben az előbb leírt okok miatt a tumor sejtekbe igen és azok szelektív pusztulását okozza.

A klinikai eredmények a fázis I és II. vizsgálatokban rendkívül biztatóak, a nano gömböcskékre kötött kemoterápiás gyógyszerek sokkal hatékonyabbak, mint önmagukban adva őket.

Szóval úgy tűnik, lassan felfedezzük azt, amit a gyógygombák már régóta „tudnak”, ezt lesték el tőlük a modern rákkutatók, és úgy néz ki, hogy valóban forradalmi áttörés küszöbére érkeztek a kutatások.

A mai kemoterápiás szerek ugyanis mind kivétel nélkül kis molekulák, tehát a normális sejtekbe könnyen bejutnak a normális erek falán átvándorolva, ezért hatásuk nem szelektív: tehát nem csak a daganat sejteket, hanem a normális sejteket is károsítják. Ezért sem elég ideig, sem elég hatékony dózisban nem lehet őket alkalmazni, mert ezzel a beteg halálát okoznánk, nem csak a daganatét.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!