A legnépszerűbb gyógygombákkal, a ganodermával, a cordyceps sinensis gyógygombával, valamint a maitake gyógygombával számos kísérletet végeztek az elmúlt években.
Ezeknek a kísérleteknek, tanulmányoknak és kutatásoknak az eredményeit foglaljuk össze a következő táblázatban. Az alábbiakban felsorolt tulajdonságokra in vitro (laboratóriumi kísérletek) vagy in vivo (élő szervezetben folytatott kísérlet) kísérletekben derült fény.
Nagyon sok kutató foglalkozik a béta-glükán jótékony hatásaival, sokak szerint a legerősebb immunrendszer erősítő étrend-kiegészítők közé tartozik. A béta-glükán nem vitamin, hanem egy speciális vegyület.
A gyógygombákat és gyógygomba kivonatokat a világ szinte minden részén használják a rák elleni küzdelemben immunrendszer erősítő és immunmoduláns tulajdonságaik miatt. Emellett több tanulmány szerint is egyes gyógygombáknak direkt daganat gátló hatásuk van. A leggyakrabban használt gyógygombák a: ganoderma (reishi vagy pecsétviaszgomba), maitake (grifola frondosa vagy bokrosgomba), cordyceps (kínai hernyógomba) és a shiitake gomba. Ezeknek a gyógygombáknak évezredes múltjuk van Ázsia egyes területein.
A legtöbb rákos betegséget ma még nem tudjuk gyógyítani. Léteznek azonban olyan természetes eredetű táplálékok, melyek az anyatermészet „konyhájában” forrtak össze és több ezer olyan vegyületet tartalmaznak, melyeknek anti-tumor tulajdonságokat tulajdonítunk. Ezek pedig a gyógygombák.