Annak az esélye, hogy egy, a modern társadalomban élő ember élete során találkozzon valamilyen rákos megbetegedéssel, sajnálatos módon meglehetősen magas, körülbelül egy a háromhoz. A szakemberek ennek okát az egyre több környezetünkben található méreganyaggal, húsokban és tejtermékekben lévő hormonokkal, ételeinkben lévő transz zsírokkal és finomított szénhidrátokkal magyarázzák. 

Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással a rák kialakulásának esélyét jelentősen csökkenthetjük, azonban ez sem jelent 100%-os védelmet a rettegett kórral szemben. 

A rákos daganatok gyógyításának (pusztításának) egyik gyakori módja a kemoterápia, mely rendkívüli módon igénybe veszi az ember immunrendszerét. Az alternatív medicinában a kemoterápia káros és rendkívül kellemetlen mellékhatásainak kiküszöbölésére a legjobb megoldás a gyógygombák alkalmazása. 

A kemoterápia  gyűjtő fogalom, melyben szűkebb értelemben 4, tágabb értelemben 7 gyógyszercsoport tagjait értjük, ezek:

1.    Antraciklinek
2.    Antimetabolitok
3.    Alkiláló szerek
4.    Mikrotubulus gátlók
5.    TKR (tirozin kináz) receptor és útvonal gátlók
6.    Próteaszóma inhibitorok
7.    Biológiai készítmények (többnyire monoklonális antitestek)

A csoportokon belül is adódnak különbségek (pl.  jelenleg 36 féle biológiai készítményt alkalmaznak és kb. 200 vár még törzskönyvezésre), így összesen több mint száz féle gyógyszerről van szó. Ezeket ráadásul az esetek többségében egymással kombinálják az eredményesebb terápia érdekében, ezért sajnos a mellékhatásaik is  összeadódnak, nem csak a daganat gátló hatásuk. A kezelés során a leggyakrabban károsodik a vérképző rendszer, az immunrendszer, a szív, a száj nyálkahártya, a bélbolyhok, a hajhagymák, de sérülhet az idegrendszer (Chemo Brain) is.  

A korábban elvégzett in vivo és in vitro kísérletek a gyógygombák alábbi jótékony tulajdonságait állapították meg:

-    rák kialakulásának megelőzése
-    rák tüneteinek csökkentése
-    immunrendszer működésének támogatása
-    kemoterápia mellékhatásainak csökkentése

Az alternatív gyógyítók szerint a kemoterápia káros mellékhatásainak csökkentését leginkább a shiitake, reishi és chaga gyógygombáktól várhatjuk. 

Ezek a gyógygombák amellett, hogy közvetlenül gátolják a rákos sejtek növekedését, támogatják a szervezet saját védelmi rendszerét, az immunrendszert. Magas szelén és más nyomelem tartalmuk szívvédő hatású, poliszacharidjaik védelmet nyújthatnak a károsodott bélfalon át behatoló kórokozókkal szemben is.  

Japánban nem csak az alternatív medicinában, hanem a hagyományos orvoslásban is alkalmazzák a gyógygombák különleges erejét.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!