A Cancer Research UK olyan átfogó tanulmányt készített a gyógygombákról, melyhez hasonló korábban nem létezett, az eredmények pedig rendkívül pozitív képet mutatnak.

Az Ázsiában különleges népszerűségnek örvendő és széles körben elterjedt gyógyító gombák egyre nagyobb teret hódítanak a nyugati világban is. Ázsiában évezredes hagyományai vannak az olyan alternatív módszereknek, mint a gombákkal történő gyógyítás.

A Cancer Research UK tanulmánya szerint a gyógygombákban lévő vegyületek hosszú távú alkalmazása biztonságos, segítségükkel szignifikánsan csökkenthetők a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásai. Bizonyos esetekben a gyógygombák révén csökkenthető a kemoterápia dózisa amedicmush_2.jpgnélkül, hogy annak hatékonysága csökkenne.

Érdemes lehet az egyes gyógygombákat egymás mellett alkalmazni, egy új-zélandi tanulmány pl. a Reishi és Cordyceps gyógygombák kombinációjának életminőség javító hatásait mutatta ki előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegeknél.

A tökéletesen funkcionáló immunválasz kritikus tényezője a tumorsejtek felismerésének és elpusztításának. A spontán tumor képződés növekvő előfordulási gyakorisága olyan egyéneknél, akiknek az immunrendszere nem megfelelően működik arra ösztönzi a szervezetet, hogy olyan mechanizmusokat dolgozzon ki, mely védelmet jelenthet a rákos elfajulásokkal szemben. A Reishi gombából számos immunstimuláló vegyületet izoláltak, melyek hatására javul az immunsejtek érése, differenciálódása és poliferációja.

A Reishi gyógygomba az alábbi tényezők működését aktiválja:

-    interferon
-    interleukin
-    tumor nekrózis faktor
-    természetes ölősejtek
-    T-limfociták
-    tumor infiltráló limfociták
-    limfokin-aktivált ölősejtek

Amikor egy rákos daganat spontán eltűnik, az mindig a szervezet saját immunrendszerének köszönhető, mely képes megbirkózni a betegséggel.

A sugárterápia és kemoterápia minden esetben károsítja vagy gyengíti a beteg immunrendszerét, amit a rák már önmagában is károsított. Ezek a módszerek ugyanis nem csak a ráksejtek pusztítják, hanem a szervezet védekező rendszerét is.

A Cancer Research UK tanulmánya szerint a Reishi-ben található aktív vegyületek fokozzák a makrofágok működését, így erősebb immunválasz alakul ki a vírusokkal, baktériumokkal vagy éppen a rákos sejtekkel szemben.       
 
A gyógygombák azon tulajdonságai, hogy képesek számos immunsejt működését modulálni, széleskörű strukturális változatosságuknak köszönhető. A gyógyító gombák poliszacharidjai rendelkeznek a legnagyobb potenciállal ezen a téren, négy különböző poliszacharid permutációja pl. 35 560 egyedi tetraszacharid létrejöttét eredményezi, míg 4 aminosav mindössze 24 különböző permutációt hozhat létre.

A Reishi gyógygomba pl. több mint 200 olyan aktív összetevőt tartalmaz, mely bármely növényi eredetű hatóanyagnál biológiailag aktívabb. A legcélszerűbb reishi kivonatot fogyasztani, mivel a nyers gombát nehéz megemészteni.    

A Cordyceps gyógygomba működése máig sokkal kevésbé kutatott terület, mint pl. a Reishi gyógygombáé. Ennek ellenére az eddigi kutatások alapján a Cancer Research UK szerint a Cordyceps gomba alkalmazása hasznos lehet rákbetegeknél szabadgyök fogó, valamint immunmoduláns tulajdonságai miatt.    

Japán és brazil kutatások megerősítették a gyógygombák rák megelőző tulajdonságait, mely hosszú távon jelentkezik. Az egészség megőrzése mindennél fontosabb. A rákbetegségek megelőzése pedig korunk legnagyobb kihívása és ebben a gyógygombák szerepe meghatározó lehet.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!