A gyulladásos mellrák (IBC = inflammatory breast cancer) egy ritka, de rendkívül agresszív rákos megbetegedés, mely általában gyorsan növekszik és nagyon hamar áttétet képez. A nevét onnan kapta, hogy a betegség során az emlő gyakran bevörösödik, meleggé válik, tehát begyullad. Az IBC az összes mellrák kb. 1-5%-át teszi ki és általában fiatalabb korban jelentkezik. A gyulladásos mellrák férfiaknál is kialakulhat, náluk azonban főleg idősebb korban.

Forrás: pubmed.gov, Ganoderma lucidum (Reishi) Inhibits Cancer Cell Growth and Expression of Kex Molecules in Inflammatory Breast Cancer

Az IBC legfontosabb tünetei:

-    vörösség, vörös foltok az emlőn
-    duzzanat megjelenése
-    meleg érzet a mellen

A gyulladásos mellrák kellemetlen tünetei azért jelentkeznek, mert a ráksejtek elzárják a nyirokereket a bőrben, s ennek hatására gyulladás, folyadék felgyülemlés és duzzanat alakulhat ki.

A betegségre jellemző, hogy a tünetek nagyon gyorsan jelennek meg, hónapok, vagy akár hetek alatt.
Az IBC kezelése összetett folyamat, mely tartalmaz kemoterápiát, sugárkezelést, célzott teganoderma, reishi, pecsétviaszgombarápiát (pl. Herceptin - Trastuzumab), sebészeti beavatkozást és hormon terápiát.

A gyulladásos mellrákban szenvedő beteg prognózisa jelentősen rosszabb, mint a többi mellráké, ennek elsődleges oka a gyors áttétképződés. Az 5 éves túlélés 25-50% között van. Ezek a számok azonban statisztikai adatok, nem alkalmasak arra, hogy egyénre szabott következtetéseket vonjunk le belőlük.  

A fent hivatkozott kutatás szerint a ganoderma lucidum (reishi) gyógygombának fontos szerepe lehet az IBC kezelésében, mivel a reishi olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, melyek sejtpusztító hatásúak a rákos sejtek vonatkozásában.

A laboratóriumi eredmények szerint a pecsétviaszgomba ráksejtek növekedését gátló hatása szelektív, hatóanyagai nem károsítják a nem rákos, egészséges sejteket.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!