A pecsétviaszgomba (ganoderma lucidum, reishi) egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságainak nagyon komoly irodalma van. Próbáljuk meg összeszedni a legfontosabb kérdéseket a ganoderma gyógygombáról.

1, Mik a ganoderma gyógygomba aktív hatóanyagai?

Kutatók szerint a ganoderma lucidum gyógygomba legfontosabb hatóanyagai a vízoldékony poliszacharidok, melyeknek anti-tumor, immunmoduláns, és vérnyomás csökkentő hatást tulajdonítanak.

Másik fontos hatóanyagok az ún. triterpének, a reishiben található formájukat ganoderma savnak nevezzük. Kutatások szerint a ganoderma savnak az allergia csökkentésében, az oxigén felhasználás növelésében és a májfunkciók javításában van szerepe.

2, Lehet-e a ganoderma fogyasztásának bármilyen mellékhatása?

A reishi egy rendkívül különleges gyógygomba. Nem mérgező és nagy mennyiségű, tartós fogyasztása sem jár mellékhatásokkal. Ajánlott azonban C-vitaminnal együtt fogyasztani, hiszen a C-vitamin hatására aktív hatóanyagainak hasznosulása megnő.

3, Lehet-e a ganoderma készítményeket más gyógyszerekkel együtt fogyasztani?

A reishi kutatása 2000 évre tekint vissza, de káros mellékhatásokról ez idáig senki nem számolt be. Ettől függetlenül óvatosnak kell lennie minden ganoderma termékkel, ha szerv transzplantáción esett át, vagy immunszupresszív gyógyszert szed.

4, Mennyi időn belül jelentkezik a reishi kedvező hatása?

Ez az idő egyénenként eltérő, de normális esetben 10 nap – 2 hét után várható a pozitív hatások jelentkezése.

5, Mik a reishi fogyasztásának legfontosabb szabályai?

A legjobb reggel, éhgyomorra fogyasztani, lehetőleg minél több folyadékkal. Kutatások szerint a C-vitamin segíti a ganodermában található poliszacharidok lebontását, ezáltal a szervezet könnyebben tudja hasznosítani.

6, Milyen reishi fajták léteznek?

Alapvetően 6 féle reishit különböztetünk meg. Létezik vörös, fekete, kék, fehér, sárga és lila reishi. A leginkább elterjedt és az egészségre legjobb hatással bíró reishi a fekete és a vörös ganoderma.

7, Csak betegség esetén érdemes a ganodermát fogyasztani?

Egyértelműen nem, megelőzés céljából is kiváló a ganoderma gyógygomba.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!