A bokrosgombát (vagy eredeti nevén „táncoló gombát”) a 80-as évek közepétől kezdték el iparszerűen termeszteni, azóta a kutatók is felfigyeltek a gyógygomba jótékony tulajdonságaira, ezért számos kutatócsoport vizsgálja egészségre gyakorolt kedvező hatásait világszerte.

A maitake gyógygomba leggyakrabban emlegetett tulajdonságai: anti-tumor hatás, vérnyomáscsökkentés, vércukorszint csökkentés, koleszterinszint csökkentés, túlsúly kialakulásának megelőzése, antivirális hatás (a HIV vírussal szemben).

A legtöbb kutatást ez idáig a maitake D-frakcióval végezték. Ez a bioaktív frakció béta 1,3 és 1,6 glükánokat tartalmaz, a molekula súlya kb. 1 000 000 dalton.

A számos maitake frakció közül, úgy tűnik, a maitake D-frakció a leghatékonyabb az immunrendszer erősítés terén, emellett a rákos sejtek növekedését is a legjobban gátolja. Anti-tumor hatásának mechanizmusán belül növeli a makrofágok (nagy faló sejtek) és T-sejtek aktivitását és fokozza az interleukin-1 termelődést. maitakegomba2.png

Egy nem rég elvégzett in vitro kísérlet azt mutatta, hogy a maitake D-frakció képes elősegíteni a prosztata ráksejtek apoptózisát (természetes sejthalál).

Egy Olaszországban végzett 14 nő és 14 férfi bevonásával készült vizsgálat során megállapították, hogy a maitake D-frakció mellékhatások nélkül fogyasztható és a következő hematológiai tényezőkre van kedvező hatással: hemoglobin, hematokrit, GPT, ALT, HDL koleszterin.

Az eddigi kutatások tehát azt támasztják alá, hogy a maitake D-frakció biztonsággal alkalmazható és jótékony hatást fejthet ki bizonyos betegségekben.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!