A maitake gyógygomba (Grifola frondosa) MD-frakciója béta 1,6 és béta 1,3 glükánt tartalmaz. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak.

Forrás: Alternative Medicine Review, 2002. június, Noriko Kodama, Kiyoshi Komuta, Hiroaki Nanba

A tanulmány során II-IV-es stádiumú rákos betegeknek (22 és 57 év közötti betegek)MD-frakciót és maitake gyógygomba kivonatot adtak és vizsgáltak azok jótékony hatásait. A rák visszafejlődése (regresszió), valamint a tünetek szignifikáns javulása a májrákos betegek 58,3%-ánál, a mellrákos betegek 68,8%-ánál, a tüdőrákos betegek 62,5%-ánál volt megfigyelhető. A kutatás szerint 10-20%-os javulás következett be a leukémiás, gyomorrákban, valamint agydaganatban szenvedő betegeknél. Amikor a maitake gyógygombát kemoterápiával együtt alkalmazták, bizonyos immunsejtek aktivitása 20-40%-kal nőtt azokhoz képest, akiknél csak a kemoterápiát folytatták. Állatkísérletek is megerősítették a maitake gyógygomba rákellenes tulajdonságait.

A maitake gyógygombára a 80-as évektől figyeltek fel a kutatók, 1981-óta Japánban és más országokban is kereskedelmi mennyiségben termesztik. Ennek fő oka, hogy felismerték, hogy a maitake gomba bizonyos részei anti-tumor, vércukor csökkentő, vérzsírszint csökkentő, májerősítő és immunrendszer támogató tulajdonságokkal rendelkezik.

Állatkísérletek

Kutatók egérkísérletek során a maitake gyógygomba hatékony immunrendszer támogató tulajdonságait és tumor sejt pusztító hatását figyelték meg. Emellett megállapították, hogy a maitake gomba nagyobb dózisban sem toxikus, a hosszú kezelések után sem károsodtak az egerek szövetei és vérképük is a normál tartományban maradt.

Klinikai alkalmazás

A bevezetőben említett vizsgálat során az MD-frakció és maitake gyógygomba kivonat hatását vizsgálták rákos betegekben. Az adatokat úgy gyűjtötték a kutatók, hogy szorosan együtt dolgoztak a betegek kezelőorvosaival (Japánban).

Az alábbi eredményeket tapasztalták:

- a tumor mérete (CT vagy MRI) csökkent
- a tumor markerek értéke csökkent
- a T (tumor méret), N (rákos léziók száma) vagy M (áttét képződés) faktorok csökkentek vagy nem változtak
- bizonyos immunsejtek (természetes ölősejtek, makrofágok, T limfociták, stb.) száma nőtt
- a citokin termelés (IL-1 és IL-2) nőtt

Esettanulmányok

1, „A” eset

57 éves férfi betegnél tüdőrákot diagnosztizáltak (epidermoid carcinoma). IV-es stádiumban fedezték fel a tumort, a beteg a kemoterápiát megtagadta. Az első rákos daganatot 1985-ben diagnosztizálták a betegnél (kolloid carcinoma). Ez a primer daganat 1989 áprilisára áttétet képzett a tüdőben (1,5 cm-es és 3,8 cm-es daganat). Ekkor kezdett el MD-frakciót és maitake kivonatot tartalmazó tablettát szedni. Sajnos a beteg 60 hónappal később (1994. május) meghalt, a tüdőrák vonatkozásában azonban javulás következett be, hiszen halála előtt III-as stádiumba került és a nagyobb tumor átmérője 3,8cm-ről 3cm-re csökkent, a kisebb daganat pedig eltűnt.

2, „B” eset

47 éves nőnél II-es stádiumú hepatocellularis carcinomát (májrák) diagnosztizáltak. 1994 márciusától napi 4-szer 80mg cisplatin-nal kezelték (CDDP). 1995 januárjában elkezdte fogyasztani az MD-frakciót és a maitake gyógygomba kivonatot, a cisplatin szedését abbahagyta. 2,5 évvel később (1997 június) az IL-2 termelés 2,2-szeresére nőtt. 1999 júliusára a tumor teljesen eltűnt.

3, „C” eset

54 éves férfi beteget III-as stádiumú hepatocelluláris carcinomával diagnosztizáltak. Kezdetben percután etanol injekcióval és 20mg adiamycin (ADM) injekcióval kezelték. A kezelés hatásosságának hiányában, valamint a mellékhatások miatt a kezelést felfüggesztették 9 hónappal később. Ekkor kezdte el a maitake gyógygomba fogyasztását. Egy évvel később a bilirubin szint 3,2 mg/dl-ről 1,6 mg/dl-re csökkent, az albumin szint is javult, 3,1-ről 1,9 mg/dl-re.

4, „D” eset

45 éves hepatocelluláris carcinomában szenvedő nő (III-as stádium) beteg leletei a maitake gyógygomba fogyasztás előtt az alábbiak szerint alakultak: bilirubin 3,2 mg/dl, albumin 2,1 mg/dl, prothrombin 43%. 1995 májusától kezelései:
- transcatheter arterila embolization (TAE) - katéteren keresztüli mesterséges artéria elzárás
- 10ml lipiodol
- 15mg ADM
- 100mg cisplatin

1996 januárjában a korábbi kezeléseket abbahagyták és ekkor kezdte el a maitake gomba tablettákat fogyasztani. Ezzel együtt kemoterápiás kezelésben is részesült (5-fluorouracil). 1997 szeptemberére a bilirubin lecsökkent 2,1-re, a prothrombin aktivitás 72,2%-ra nőtt. 1998 februárjától csak maitake készítményeket fogyasztott, a III-as stádiumból I-es stádiumba került.

5, „E” eset

56 éves férfi beteget IV-es stádiumú hepatocelluláris carcinomával diagnosztizáltak, 9 évvel korábban pedig tüdőrákkal kezelték (epidermoid carcinoma). A tüdőrák felfedezését követően a bal tüdejének felét eltávolították, majd megkezdték a kemoterápiás kezelést. 1994 márciusában azonban áttétek jelentek meg a májban. Ekkor kezdte el a maitak gyógygomba fogyasztását. 1999 augusztusára az IL-2 termelés 1,7-szeresére nőtt és a CD4 sejtek száma 30%-kal nőtt. A tumor bár megmaradt, nem nőtt tovább. 2002 februárjáig a tumor nem nőtt és áttét sem alakult ki.

6, „F” eset

41 éves nő beteget ER pozitív (ösztrogén receptor pozitív) mellrákkal diagnosztizáltak (III-as stádium). A daganatok mérete 2,4 és 0,7 cm volt. 1996 szeptemberében a két daganatot eltávolították. A beteg 10mg tamoxifent és 100mg 5-FU-t kapott 1996 decemberéig. 1997 júniusában egy 1,3 cm átmérőjű áttétet találtak a tüdőben. Ekkor kezdte el fogyasztani a maitake tablettát. 1999 márciusára a tüdő áttét eltűnt. A maitake gomba szedése alatt az IL-2 termelés 50%-kal, a CD4 sejtek száma pedig 30%-kal nőtt. 2002 elejéig a tumor nem tért vissza.

Konklúzió

Ahhoz, hogy a maitake gombáról egyértelműen és hivatalosan is kijelenthessük, hogy anti-tumor hatással bír, még további kutatásokra, még több esetszámra van szükségünk. Az eddigi vizsgálatok azonban nagyon bíztatóak, nem véletlen, hogy Japánban bizonyos gyógygomba készítményt törzskönyveztek és gyógyszerként használnak.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a maitake gyógygomba képes csökkenteni bizonyos daganatok méretét és képes aktiválni, illetve erősíteni az immunrendszernek azt a részét, amely felelős a rákos sejtek elpusztításáért.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba


Irodalom

(1.) Adachi K, Nanba H, Kuroda H. Potentiation of host-mediated antitumor activity in mice by beta-glucan obtained from Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1987;35:262-270.

(2.) Hishida I, Nanba H, Kuroda H. Antitumor activity exhibited by orally administered extract from fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1988;36:1819-1827.

(3.) Mori K, Toyomatsu T, Nanba H, Kuroda H. Anti-tumor action of fruit body of edible mushrooms orally administered to mice. Mushroom Sci 1987;XII:653-660.

(4.) Nanba H, Hamaguchi A, Kuroda H. The chemical structure of an antitumor polysaccharide in fruit bodies of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1987;35:1162-1168.

(5.) Nanba H. Antitumor activity of orally administered "D-Fraction" from maitake mushroom (Grifola frondosa). J Naturopathic Med 1993;1:10-15.

(6.) Kubo K, Aoki H, Nanba H. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). I. Biol Pharm Bull 1994;17:1106-1110.

(7.) Kubo K, Nanba H. Anti-hyperliposis effect of maitake fruit body (Grifola frondosa). I. Biol Pharm Bull 1997;20:781-785.

(8.) Kubo K, Nanba H. Modification of cellular immune responses in experimental autoimmune hepatitis in mice by maitake (Grifola frondosa). Mycoscience 1998;39:351-360.

Noriko Kodama, PhD--Department of Microbial Chemistry, Kobe Pharmaceutical University

Kiyoshi Komuta, MD, PhD Department of Medicine, Osaka Police Hospital, Kitayamacho, Tennoji-ku, Osaka, Japan.

Hiroaki Nanba, PhD--Department of Microbial Chemistry, Kobe Pharmaceutical University Correspondence address: Department of Microbial Chemistry, Kobe Pharmaceutical University, 4-19-1, Motoyamakita-machi, Higashinada-ku, Kobe 658-8558, Japan

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!