A nagy gombáknak mára már több ezer különböző faját ismerjük, közülük azonban csak kb. 700 ehető. Az ehető gombák közül pedig kb. 50-nek tulajdonítanak gyógyító hatást. A legtöbb gyógyító gomba a Polyporaceae családjába tartozik, közülük ismertebb a ganoderma lucidum (reishi, pecsétviaszgomba) és a maitake (grifola frondosa, bokrosgomba).

A maitake gomba amellett, hogy ízletes és porhanyós, különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Maga a maitake szó japán eredetű, „táncoló gombát” jelent. A bokrosgomba meglehetősen nagyra is megnőhet, egyes egyedeinek súlya elérheti akár a 40 kg-ot is. A maitake gyógygomba tölgyfaerdők (vagy más lombhullató erdők) talaján nő, szürkésbarna kalapja és fehér szára van. Bár Észak-Amerikában nagy számban található meg a grifola frondosa, alapvetően a keleti, kínai és japán tradicionális medicina alkalmazta évezredeken át.

Mára a bokrosgomba az elsőszámú immunmoduláns gyógygombává vált a modern alternatív medicinában.

A modern maitake gyógygomba kutatás dr. Hiroaki Nanba (Kobe Pharmaceutical University) japán kutató nevéhez fűződik, aki a 80-as években kezdte tanulmányozni a gyógygombákat, főleg a shiitake és maitake gombát. dr. Hiroaki Nanba felfedezte, hogy a maitake gyógygombában található poliszacharidok anti-tumor tulajdonságokkal rendelkeznek. 1984-ben Nanba és munkatársai egy olyan speciális poliszacharid frakciót találtak, ami erősen stimulálja a makrofágok működését. Ez a speciális kivonat a D-frakció nevet kapta, amit Japánban szabadalmaztattak. Később egy biológiailag még aktívabb változatot találtak, amit MD-frakció néven szabadalmaztattak. Ezt követően az X-frakciót is izolálták.

A maitake gyógygombában található poliszacharid frakciók és béta glükánok mennyisége magas. A szabadalmaztatott MD-frakciót, a MaitakeGold 404-et 5 éves klinikai tanulmány során vizsgálták mellrák kezelésében. Világszerte folynak tanulmányok a MaitakeGold 404-gyel (Japán, New York, Kentucky, stb.).

Béta glükánok kémiája

A gombák táplálkozási és védekezési mechanizmusaik részeként enzimatikus úton bontják a különböző anyagokat. Mielőtt a megemésztett táplálék bejut a gomba sejtjeibe, a különböző kórokozókat és mérgező anyagokat semlegesíteni kell. Ma úgy gondoljuk, hogy a poliszacharidok és más, hasonló vegyületek, amik a gomba sejtjeinek falában találhatók és védik a gombát, felelősek az emberi immunrendszer védelméért. Számos gyógygomba tartalmaz immunmoduláns poliszacharidokat, azonban a béta glükánok (reishi, shiitake, maitake, stb. tartalmazza) különleges figyelemben részesülnek tudományos körökben immunerősítő tulajdonságaik miatt.

A béta glükánok nagy, komplex, hosszú láncú molekulák, amiket különböző összetett spirál láncok alkotnak. Attól függően, hogy a különböző spirálok és láncok hogyan kapcsolódnak, különböző 3 dimenziós struktúrák alakulhatnak ki.

A maitake D és MD frakciók 1,3 és 1,6 láncokat és elágazásokat is tartalmaznak. A béta glükánok a kitin alapú, nem emészthető sejtfalban találhatók, ezért nagyon meghatározó a technológia, amivel kinyerik a gombából.

Az igazán hatékony technológiákat Világszabadalom védi (pl. MaitakeGold 404 pattern, stb.). Az ilyen készítmények általában tabletta formájában kerülnek forgalomba, tehát régen túl vagyunk már azon, hogy a gombát megszárítjuk, megőröljük, majd kapszulázzuk.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!