Ha megvizsgáljuk a maitake gyógygomba évezredes, tradicionális felhasználását, valamint áttanulmányozzuk az elmúlt két évtized modern kutatásait, láthatjuk, hogy a bokrosgomba jótékony tulajdonságai széles körben jelentkeznek.

A maitake gomba jótékony hatásai az alábbi területeken láthatók:

- immunmoduláns hatás
- az immunrendszer védekező képességének erősítése
- rák
- májbetegségek
- asztma
- cukorbetegség
- HIV/AIDS
- magas vérnyomás
- elhízás
- magas koleszterinszint
- gyulladások, fertőzések (candida, listeria)

Az immunrendszer működésének stimulálása elsősorban a béta glükánoknak köszönhető. A béta glükánok a makrofágok (nagy faló sejtek) működését stimulálják. De emellett más immunsejtekhez is hozzákötődnek (NK – természetes ölősejtek, neutrofil leukociták) és erősítik működésüket. In vitro (kémcsőben) és in vivo (az életben) kísérletek bizonyították a maitake D és MD frakció immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását.

In vitro és in vivo kísérletek kimutatták, hogy a maitake frakciók kis mennyiségben is növelik a makrofágok és granulociták fagocitózis aktivitását. Emellett közvetlenül erősítik a természetes ölősejtek és bizonyos T sejtek működését.

Az immunrendszer közvetlen stimulációjának következtében különböző citokinek szintetizálódnak: interleukin (IL)-1beta, IL-2, IL-12, inferferon (IFN)-gamma, tumor nekrózis faktor (TNF)-alfa.

A maitake gyógygomba anti-tumor tulajdonságai a fenti tényezőkből, azok kombinációiból adódnak. Úgy védi a sejteket, hogy megelőzi a kóros mutációkat és a karcinogenézist, gátolják és lassítják a metasztázisok (áttétek) kialakulását, lassítják vagy megállítják a tumor növekedést (kedvező esetben visszafordítják azt). Emellett bizonyos megfigyelések szerint erősítik a kemoterápia hatékonyságát és csökkentik annak káros mellékhatásait.

165 beteg bevonásával készített nem randomizált tanulmány során a maitake D-frakció, valamint a maitake por kombinációja szignifikáns javulást mutatott az alábbi betegségekben: májrák (15 betegből 7-nél), tüdőrák (18 betegből 12-nél), mellrák (15 betegből 11-nél). A maitake és kemoterápia kombinációja tovább javította ezt a hatást (12-28%). In vitro kísérletekben a maitake kivonat 65%-os csökkenést mutatott a prosztata ráksejtek növekedésében.

Hasonló tanulmány készült Japánban 33 betegnél, hasonló eredményekkel: tumor méret csökkenés, léziók számának csökkenése, áttétek kialakulásának megelőzése, tumor marker értékek csökkenése, citokin termelés növekedése, immunsejtek szintjének normalizálódása.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!