Milyen kedvező hatásai lehetnek a maitake gyógygomba béta glükán vegyületeinek az immunrendszerre, illetve hogyan harcolnak ezek a ráksejtekkel szemben?

Dióhéjban, úgy tűnik, hogy a bokrosgomba béta glükán frakciói hozzákötődnek a makrofágok és más fehérvérsejtek (természetes ölősejtek, T-sejtek) külső membránjának receptoraihoz. Ezek az immunsejtek fontos szerepet játszanak a szervezet védekezésében, közvetlenül megtámadják a ráksejteket.

A villanykapcsolóhoz hasonlóan a béta glükánok is „felkapcsolják” a fehérvérsejteket és láncreakciót indítanak el, melynek eredményeként nő az immunrendszer aktivitása. A béta glükánok olyan fontos jelző fehérjék termelődését stimulálják (pl. interleukin-1, interleukin-2), melyek növelik a makrofágok azon képességét, hogy bekebelezzék és elpusztítsák a ráksejteket, mikrobákat és más, oda nem illő „külső betolakodókat”. Ezek az immun aktivátorok fokozzák az immunrendszer védekezőképességét.

A MaitakeGold 404 vegyületből származó béta glükánok stimulálják a csontvelő fehérvérsejt maitake gyógygomba, bokrosgomba, grifola frondosatermelését. Ez rendkívül fontos, hiszen a csontvelő alulműködése csökkenti a fehérvérsejtek számát, ami pedig növeli a fertőzések és a rákos daganatok kialakulásának veszélyét. A béta glükánok ezen tulajdonsága különösen fontos a sugárterápián és/vagy kemoterápián átesett betegek vonatkozásában.

Más béta glükánok is hasonló pozitív hatást váltanak ki, mint a Maitake gyógygomba béta glükánjai?

A béta glükánok több más formában is megtalálhatók (pl. zabból, árpából származók), azonban az ideális forma az, ami a maitake gombában található. Más béta glükánok kiváló vízoldékony rostok, melyek csökkenthetik a koleszterint vagy a vércukorszintet, de az immunrendszerre nincsenek hatással.

Hogyan gátolják a maitake béta glükánok a tumorsejtek növekedését?

A maitake gyógygombával végzett kutatások az alábbi hatásmechanizmusokat azonosították:

-    védik az egészséges sejteket a rákos elfajulásoktól
-    erősítik az immunrendszer azon funkcióját, hogy képes legyen elpusztítani a rákos sejteket
-    elősegítik, hogy a sejt visszanyerje a kontrollt a sejtosztódás és a programozott sejthalál felett
-    segítik megelőzni az áttétek kialakulását

Alkalmazható a maitake béta glükán frakció kemoterápia alatt?

Előzetes eredmények és adatok alapján úgy tűnik, hogy a maitake béta glükán frakciója csökkenti a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásait és ezzel párhuzamosan növelik azok hatékonyságát. Egy 1994-ben publikált kínai tanulmány ezt megerősítette. dr. Nanba 165 beteg bevonásával készült tanulmányában a betegek 90%-ánál jelentkezett pozitív hatás (csökkent a hajhullás, a hányás és az étvágytalanság mértéke, valamint kisebb esés következett be a fehérvérsejt számban). Emellett a betegek fájdalma is 83%-kal csökkent. A legjobb eredmények mell, tüdő és májrák esetében születtek.

Még további tanulmányokra van szükség a témában, hogy a fenti tapasztalatok általánosíthatóvá váljanak.  

Az elvégzett állatkísérletek az alábbi rák típusokban számoltak be tumor növekedés csökkenésről: vastagbélrák, tüdőrák, gyomorrák, májrák, prosztatarák, méhnyakrák, húgyhólyagrák, agydaganat, leukémia.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!