Más, gyakori elnevezések: maitake D-frakció, maitake, maitake kivonat, béta-glükán. Tudományos, orvosi elnevezése: Grifola frondosa.

A maitake vagy bokrosgomba egy ehető gombafajta, mely a Grifola frondosa gombafajba tartozik, Japán észak-keleti hegyvidékein őshonos. A Maitake D-frakció ennek a nagyméretű gombának egy speciális kivonata, mely Japánban és az USA-ban nagy népszerűségnek örvend étrend-kiegészítő készítmények hatóanyagaként.

Korábban elvégzett laboratóriumi kutatások azt mutatták, hogy a Maitake D-frakció hatással van az immunrendszerre. Jelenleg több párhuzamosan futó tanulmány is vizsgálja a Maitake D-frakció rák megelőző és gyógyító hatásmechanizmusait.  

Kutatók azt feltételezik, hogy a bokrosgomba kivonat egyszerre erősíti az immunrendszert és gátolja a ráksejtek szaporodását, emellett pedig javítja a kemoterápia hatását, miközben csökkenti annak káros mellékhatásait (hajhullás, fájdalom, hányinger, stb.). maitakegomba2.png

A Maitake D-frakció jelenleg kapható folyékony, tablettás és kapszulás kiszerelésben, ezek béta-glükán tartalma eltérő lehet.

A maitake gyógygomba egészségjavító hatása évezredes múltra tekint vissza, az ősi, ázsiai gyógyítók levest, teát és különböző gyógyító ételeket készítettek belőle. Sokáig csak a hagyományok révén ismertük a bokrosgomba jótékony tulajdonságait, az utóbbi évtizedekben azonban a kutatók fókuszába került ez a különleges gombafajta. Mára kutatók ezrei vizsgálják a maitake gyógygomba immunrendszerre, rákos megbetegedésekre, vérnyomásra és koleszterinszintre gyakorolt hatásait.  

A „maitake” japán eredetű szó, jelentése „táncoló gomba”. A bokrosgomba onnan kapta ezt a különleges nevet, hogy megtalálói örömükben táncra perdültek, mivel súlyát ezüstben mérték. A maitake gyógygomba és a D-frakció modern kutatása a 80-as években Japánban kezdődött, majd terjedt át az USA-ba. 

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!