A diabétesz mellitus nevű anyagcsere betegség becslések szerint kb. 250 millió embert érint világszerte. A diabétesz előfordulási gyakorisága évente 4-5%-kal nő, a 65 év felettiek 40-45%-a szenved a betegségben.

A cukorbetegséget jelenleg 2 típusra osztjuk: 1-es (IDDM = inzulinfüggő diabétesz mellitus) és 2-es típusú diabétesz (NIDDM = nem inzulinfüggő diabétesz mellitus). Az 1-es típusú cukorbetegséget, melynek előfordulási gyakorisága 20% alatti az összes beteg arányában, az inzulin abszolút hiánya okozza. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegséget (80% feletti előfordulási aránnyal) más tényezők alakítják: nem megfelelő inzulin kiválasztás, inzulin rezisztencia, a máj fokozott glükóz termelése.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának pontos okát nem ismerjük, de tudjuk, hogy bizonyos tényezők jelentősen növelik előfordulási gyakoriságát: életkor, táplálkozás, életmód, túlsúly, elhízás, stb. A krónikus, magas vércukorszint súlyos betegségek, illetve állapotok kialakulásához vezethet: retinopátia (cukorbetegség okozta szembetegség), vakság, nefropátia (vesebetegség),  veseelégtelenség, mely akár dialízis kezelést igényelhet, neuropátia, amputáció, kóma, szív-, és érrendszeri betegségek megnövekedése, halál. Az 1-es típusú cukorbetegség inzulin adásával jobban kontrollálható, mint a 2-es típusú diabétesz.

Számos 2-es típusú cukorbeteg esetén nem az inzulin hiány jelenti az elsődleges problémát, hanem a kialakult perifériás inzulin rezisztencia (a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, mely bejuttatja a cukrot a vérből a sejtekbe). Éppen ezért sok esetben a sulfonylurea származékok használata nem bizonyul eredményesnek. Ezek a vegyületek a béta sejtek inzulin termelését fokozzák. Perifériás inzulin szenzitivitás esetén ezért olyan vegyületeket alkalmazunk, mint a DPP-4 gátlók és a metformin. Ezeknek a készítményeknek azonban súlyos mellékhatásai lehetnek: acidózis, vesefunkciók romlása, májbetegség, szeptikus sokk, stb. A súlyos májkárosító hatása miatt a troglitazone tartalmú gyógyszereket kivonták az amerikai piacról is.

A kérdés, hogy létezik-e olyan természetes alternatíva, mely helyettesíthetné a súlyos mellékhatásokkal rendelkező szintetikus vegyületeket?

Háttér és állatkísérletek

A maitake gyógygombát (grifola frondosa vagy bokrosgomba) évezredek óta fogyasztják a Távol-Keleten, az alternatív gyógyítók pedig előszeretettel alkalmazzák különböző betegségekben.

Az elmúlt években előtérbe került a grifola frondosa gyógygomba esetleges vércukorcsökkentő hatása. Más kutatások anti-tumor és immunrendszer erősítő hatásait vizsgálják.

Állatkísérletekben sikerült igazolni a maitake gyógygomba kivonat vércukorszint csökkentő hatását. Egy tanulmány során vízoldékony poliszacharid frakciókat, ún. béta glükánokat adtak diabéteszes egereknek. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport ételébe maitake gyógygomba kivonatot szórtak, míg a kontrollcsoport tagjai nem kaptak a gyógygombából. 8 hét elteltével a maitake gyógygombával kezelt állatok 3 paraméterében következett be szignifikáns, pozitív változás: vércukorszint, inzulinszint, trigliceridszint. Emellett a gyógygombával kezelt állatok testsúlya is javult. Ezt követően a kontrollcsoportban lévő állatoknak is elkezdtek bokrosgomba kivonatot adni, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kedvező hatásért valóban a gyógygomba a felelős. 1 hét elteltével elkezdett javulni a kontrollcsoport egereinek vércukor értéke. sx.jpg

A Georgetown University Medical Center (Washington) kutatói azt találták, hogy már 28mg maitake kivonat is képes lehet csökkenteni a vércukorszintet, de ez a mennyiség csak kb. 16 órára volt elegendő (ennyi ideig volt képes csökkenteni a vércukorszintet). Éppen ezért a napi mennyiséget két részletben adták be az állatoknak, 7 nap elteltével pedig szignifikáns csökkenés következett be a vércukorszintben.

A maitake gyógygomba vércukorszint csökkentő hatásmechanizmusát pontosan még nem ismerjük, azonban úgy tűnik, hogy a bokrosgomba egyszerre képes javítani a perifériás inzulin szenzitivitást és csökkenteni az inzulin rezisztenciát. A kedvező hatásért a maitake SX-frakció lehet a felelős.

A rendkívül kedvező állatkísérletek arra ösztönözték a kutatókat, hogy embereken is teszteljék a maitake gyógygombát (Department of Urology, New York Medical College, Valhalla, New York). Két konkrét esettanulmány jelent meg a Diabetic Medicine nevű szaklapban. A betegeknek maitake gyógygomba kivonatot adtak, mely tartalmazta a maitake gyógygomba aktív komponensét (SX-frakció).

Első esettanulmány

44 éves férfi beteg, frissen diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegséggel.

Éhhomi vércukorszint: 248 mg/dl (normál érték: 55-115 mg/dl), HbA1c: 11,5% (normál érték: 5-7,5%).

Napi 2,5mg glyburide két nap alatt a vércukor értéket 180 mg/dl-re csökkentett. A 3. napon napi 3X500 mg maitake kivonatot kezdett szedni a gyógyszer mellett. Egy kisebb hullámzást követően az átlagos vércukorszint 100 mg/dl-ra állt be. A következő 3 hónapban a vércukorszint 80-90 mg/dl között változott, a HbA1c értéke pedig 5,2%-ra csökkent.

A Glyburide 1,25 mg-ra csökkentését követően a vércukorszint nem emelkedett. 2 hónap elteltével a beteg a gyógyszert teljesen elhagyta, de a gyógygombát naponta 2 alkalommal fogyasztotta. A vércukorszint értékei 90 mg/dl körül stabilizálódtak, a HbA1c értékek 5,6% körül alakultak a következő 6 hónapban. Amikor a beteg a gyógygomba kivonatot 2 hétre elhagyta, vércukorszintje 120 mg/dl-re emelkedett, majd a maitake gomba újbóli szedésével újra 80 mg/dl-re csökkent. A beteg az elmúlt 2 évben gyógyszert nem szed, kizárólag a napi 2 maitake kivonatot, vércukor értékei pedig a normál tartományban vannak.

Második esettanulmány

75 éves hölgy, 6 éve diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegséggel.

Éhhomi vércukor érték: 200 mg/dl, HbA1c: 9,1% napi 5 mg gylburide szedése mellett.
Napi 3X500 mg maitake gyógygomba kivonat fogyasztása mellett vércukorszintje 2 hét alatt 130 mg/dl-re csökkent, a következő két és fél hónapban 110-130 mg/dl-re állt be. Közben a gyógyszerét 5-ről 2,5 mg-ra csökkentette, vércukorszintje továbbra is 130 mg/dl alatt maradt.

Mire következtethetünk a fenti esettanulmányokból?

A fenti tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a maitake gyógygombának fontos szerepe lehet a vércukorszint normalizálásában, a betegek állapota javulhat, ha gyógyszereik mellett fogyasztják a természetes összetevőket tartalmazó bokrosgomba kivonatot.

Természetesen a két esettanulmány kevés ahhoz, hogy általános következtetéseket tudjunk levonni, azonban a maitake SX-frakció jótékony hatása valószínűsíthető. Immáron nincs semmi akadálya annak, hogy sokkal nagyobb lélekszámú csoporton is megkezdődhessenek a vizsgálatok.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Maitake SX-frakció 90 db tabletta
- Maitake SX-frakció 270 db tabletta

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!