Meglepően sok olyan tényező van mindennapi életünkben, mely károsíthatja májunk megfelelő működését. Pedig a májnak rendkívül fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében.

Mik is lehetnek ezek a károsító tényezők?

- bizonyos vény nélkül is kapható gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, köhögés csillapító szirupok, megfázás elleni készítmények. Van köztük olyan, aminek a halálos adagja felnőttben 6g/nap és 850mg-ot tartalmaz egy-egy tasaknyi ebből a „gyógyszerből”

- bizonyos receptre kapható gyógyszerek: vérnyomás-, koleszterincsökkentők, prosztata és ízületi gyógyszerek, stb.

- 40 év feletti életkor

- rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás

- gyorséttermi ételek, vörös húsok, magas zsírtartalmú ételek

- vegyszerek és mérgező vegyületek (háztartási spray-k)

- kevés folyadékfogyasztás

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Tylenol nevű gyógyszernek májkárosító hatása van. A Tylenol pedig nem más, mint paracetamol, az egyik legszélesebb körben alkalmazott lázcsillapító gyógyszer.

Mint ahogyan azt a fenti pár sorban láthattuk, májunk folyamatos veszélynek van kitéve a nap 24 órájában.

Mi a máj legfőbb szerepe szervezetünkben?

- előállítja a zsírok bontásához szükséges sárgás-zöld folyadékot, az epét
- megszűri a káros, mérgező vegyületeket, melyek a vérbe kerülnek (pl. alkohol)
- kb. 13 000 létfontosságú vegyületet, hormont és enzimet termel (koleszterol, tesztoszteron, ösztrogén, stb.)
- emellett kb. 50 000 enzimet irányít annak érdekében, hogy fenntartsa a szervezet megfelelő működését
- szabályozza a vércukorszintet
- esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz (pl. A, D, K, B12 vitamin)

Ha a májunk nem szűrné ki szervezetünkből folyamatosan a káros anyagokat, kb. 1 órán belül meghalnánk! A máj nem pótolható, mint a vese, „műmáj” nem létezik.

A máj tehát egyik legfontosabb szervünk.

Az idő előre haladtával azonban májunk elkezd megtelni a sok-sok mérgező toxinnal, emésztetlen zsírral, epekővel és egyéb hulladékkal.

Amikor ugyanis a máj már nem képes megfelelő mennyiségű epét előállítani, életbe lép a B-terv. Mivel közömbösíteni már nem tudja, elkezdi raktározni a káros anyagokat, amik aztán évekig szervezetünkben parkolhatnak. A toxinok egy része ásványi kövekké alakul, részben ebből lesz az epekő. Idővel ezek a kövek elzárhatják az epevezetéket. Az epekő tehát kiváló jelzés lehet az esetleges máj problémákra.

Májunkat folyamatos kihívások elé állítják:

- a gyógyszerek
- az alkohol
- a környezetszennyező anyagok
- a tartósítószerek
- a gyomirtók
- a növényvédőszerek
- az állati eredetű fehérje
- a vízben található klór
- a háztartási vegyszerek: hajfestékek, spray-k, rovarirtók, kozmetikai készítmények

Milyen tüneteket válthatnak ki ezek a vegyületek és modern életmódunk?

- fejfájás
- krónikus fáradtság
- magas vérnyomás
- bél panaszok
- ízületi fájdalom
- magas koleszterinszint
- emésztési problémák
- idegrendszeri problémák
- vércukor problémák
- látás gyengülés
- allergia
- légzési problémák
- vesebetegségek
- stb.stb.

Gondolt már arra, hogy ezeket a tüneteket a máj nem megfelelő működése is okozhatja?

A nem megfelelő májműködés magas vérnyomást okozhat. A túlzott mennyiségű aldoszteron arra ösztönzi a szervezetet, hogy több nátriumot és kevesebb káliumot tároljon. Ez az elektrolit háztartás egyensúlyának felbomlását és a vérnyomás emelkedését válthatja ki.

Emellett a máj ellenőrzi a vérzsír szintet is. Túl sok zsír hatására az erek megmerevedhetnek, ami szintén növeli a vérnyomást.

Amikor az egyébként is megviselt májat különböző szennyezőanyagok, toxinok, gyógyszerek, stb. „kezdik el bombázni”, a máj nem képes ezeket tökéletesen elbontani, s ezek a káros vegyületek bekerülhetnek a véráramba, majd lerakódhatnak az izmok, szervek, szövetek, ízületek, stb. sejtjeiben. Az immunrendszer hamar felismeri, hogy ezek nem természetes részei a szervezetnek, ezért támadást indít ellenük, s így a saját sejtjei ellen is.

A májnak nagyon fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában, hiszen ha a vércukorszint leesik, felszabadítja az elraktározott cukrot, az ún. glikogént. Akinek nem megfelelő a vércukorszintje, annak súlyproblémákkal, fáradtsággal és gyakran krónikus gombafertőzéssel kell szembenéznie.

Amikor zsíros ételeket fogyasztunk, a máj emulgeálja, azaz hasítja a zsírsavakat az epe segítségével, amit az epehólyagban tárol el. E folyamat során nő az epe koleszterin tartalma. Ha a máj már nem képes annyi epét termelni, hogy közömbösítse a koleszterint, akkor az fokozatosan kis kövekké állhat össze. Így alakul ki a rendkívül fájdalmas betegség, az epekő.

A nem megfelelően működő máj nem képes közömbösíteni a szervezetbe jutott méreganyagokat, amik ha eljutnak az agyba, fejfájást okozhatnak. Ráadásul a fájdalomcsillapítók tovább ronthatják a máj működését.

Májunknak tehát szüksége van arra, hogy segítsük működését, hiszen mint láthattuk, funkciójának romlásával igen súlyos és kellemetlen tünetek jelenhetnek meg szervezetünkben.

Milyen készítmény javasolt a máj működésének támogatására?

Megfigyelések szerint a Ganoderma gyógygombának, az Olajfalevél kivonatnak és a lúgosításnak lehet jó hatása májunk működésére.

A Ganoderma gombában található alábbi összetevők segíthetik a máj méregtelenítését:

- szelén
- poliszacharidok
- triterpének
- ganoderán sav
- adenozin

A Ganoderma lucidum gyógygombát az ősi keleti gyógyítók már több ezer éve használják a májbetegségek kezelésére: pl. hepatitis.

A májcirózis fokozatosan károsítja a máj sejtjeit azáltal, hogy a nem megfelelően működő, beteg májsejtek elzárják a vér normál áramlásának útját, ezáltal az egészséges májsejtek működése is leáll. A rossz májműködés hatására ammónia halmozódik fel a szervezetben, ami számos enzimatikus reakciót megzavar, ráadásul az ammónia rendkívül mérgező a központi idegrendszerre nézve. A májelégtelenség ezért gyakran kómába csap át.

Májcirózist az alábbi tényezők okozhatnak:

- alkohol
- hepatitis C, B és D
- autoimmun hepatitis
- öröklött betegségek: Wilson-kór, haemochromatosis, glikogén raktárak betegsége, stb.
- gyógyszerek, mérgek, fertőzések
- elzáródott epevezeték
- NASH (nonalcoholic stealohepatitis)
- aflatoxint termelő gombafajták, amik pl. mogyorón, pisztácián, gabona magvakon, kesudión élősködnek. Ezek a törzsek főleg a trópusi és szubtrópusi klímán elterjedtek, de már nálunk is a gabonafélék 25%-a aflatoxinnal szennyezett.

A májcirózis a kezdeti stádiumában a legtöbb embernél nem okoz panaszt, azonban később az alábbi tünetek jelennek meg:

- kimerültség, fáradtság
- gyengeség
- súlyvesztés
- étvágytalanság
- hányinger, hasi fájdalom
- pókháló szerű angioma
- víz képződése a hasüregbe (hasvízkór vagy ascites)

Májunkra hatalmas szükségünk van, ezért ne károsítsuk feleslegesen, ezért kerüljük a túlzott mértékű alkoholfogyasztást, a különböző vegyszereket, óvatosan bánjunk a gyógyszerekkel (fájdalomcsillapítók, megfázás elleni italok, stb.) és erősítsük működését természetes készítményekkel, pl. ganoderma lucidum gyógygombával.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!