Cukorbetegség, szívbetegség, elhízás – korunk egyre szélesebb kört érintő betegségei, mely modern életmódunknak és nem megfelelő táplálkozási szokásainknak köszönhető. A kutatók ma már olyan ősi gyógygombákat vizsgálnak, melyek segíthetnek ezeknek a súlyos, krónikus betegségeknek az orvosolásában.

A University of Western Sydney’s Centre for Complementary Medicine Research kutatói a Cardiac Health Institute munkatársaival közösen arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon az ősi gyógygomba, a Ganoderma lucidum valóban képes-e csökkenteni a vércukorszintet és képes-e bizonyos krónikus betegségeket gyógyítani?

A szigorú klinikai vizsgálatok során a gyógygombák királyát, a Ganoderma lucidum gyógygombát vizsgálják tüzetesebben.

Ausztráliában, sok más fejlett országhoz hasonlóan a magas vércukorral rendelkező emberek száma meglehetősen magas, mely tünet gyakran megfelel a cukorbetegségnek, vagy a cukorbetegséget megelőző állapotnak. Emellett a lakosság jelentős részének magas a vérnyomása, magas a koleszterinje és jelentős súlyfelesleggel is rendelkezik. Ezt az állapotot a tudomány manapság metabolikus vagy X szindrómának nevezi.

Az amerikai lakosság 50 év feletti részének 44%-a szenved ebben a bizonyos metabolikus szindrómában. Ez a szám borzalmasan magas.

Hasonlóan rossz az arány Ausztráliában is, hiszen az 50 év feletti lakosok kb. fele elhízott, közülük soknak magas a vércukorszintje és magas vérnyomás betegségben szenved. Ezek a negatív tényezők, egészségi állapotok jelentősen megrövidítik a lakosság életkilátását.

A metabolikus szindrómának jelenleg nincs hatékony, gyógyszeres megoldása, ezért is nagyon fontos kérdés, hogy bizonyos gyógygombák milyen hatással vannak erre a kórképre?

A reishiként is ismert Ganoderma lucidum gyógygomba az ázsiai országokban valódi élet elixírnek számít, számtalan betegség gyógyítására használják. Az ősi kínai medicina szerint a Ganoderma lucidum gyógyító hatása felerősíthető, ha Cordyceps gombával kombináljuk. A Cordyceps gyógygombának szintén számos, gyógyító hatással bíró tulajdonsága ismert. Az ausztrál kutatás arra is választ keres, hogy a Cordyceps gyógygomba valóban képes-e fokozni a Ganoderma lucidum gyógygomba hatását, és a két gomba együttes alkalmazásával elérhető-e olyan szinergia, mely mindkét gomba gyógyító hatását felerősíti?

A kutatás jelenleg is folyik, de remélhetőleg hamarosan már pontos információkról tudunk beszámolni. A kutatásban résztvevő betegek egy része Ganoderma lucidum kapszulát, egy másik része Ganoderma lucidum és Cordyceps gyógygomba kivonatot tartalmazó kapszulát, míg a fennmaradó rész placebot kap.

Az ausztrál kutatás hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ez lesz az első olyan randomizált, placebo kontrollált vizsgálat a Ganoderma lucidum és Cordyceps gyógygombával, mely a humán egyedekre gyakorolt jótékony hatást vizsgálja.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!