Japánban utcai árusok kínálnak különböző gyógygombákat az átlag polgároknak, hogy fenntartsák szervezetük egészséges állapotát és támogassák immunrendszerük működését. Mások több száz kilométert utaznak azért, hogy különleges lelőhelyeken vad gyógygombákat (pl. az idős szilvafák törzsén található reishit) gyűjtsenek és ezzel gyógyítsanak rákos vagy más degeneratív betegségeket.

Sokan alkalmazzák ezeket a természetes „csodaszereket”, akárcsak a 3000 évvel ezelőtt élt japán gyógyítók.

Világszerte folynak kutatások a gyógygombákkal, csak a shiitake gyógygombát Németországban, az USA-ban, Kínában és Japánban is vizsgálják. A shiitake gyógygomba egyébként az egyik legszélesebb körben alkalmazott természetes immunerősítő, melyet a közönsége megfázástól kezdve, a súlyos, rákos betegségek gyógyításának kiegészítő terápiájaként használnak.

A japán gyógyítók az alábbi esetekben alkalmazzák a shiitake gombát:

-    asztmagrifola%2520frondosa%2520%2528maitake%25
-    hepatitis B
-    magas koleszterinszint
-    AIDS
-    vesegyulladás
-    herpesz
-    bizonyos bőrbetegségek

A 80-as években japán kutatók kezdték el vizsgálni a gyógygombák mögött húzódó hagyományok eredetét és az egyes összetevők hatásmechanizmusát. Azt találták, hogy pl. a maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa) elősegítheti az immunrendszer megfelelő működését, azáltal, hogy aktiválja a T-sejteket, melyek a szervezet természetes védelmezői a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Állatkísérletekben a maitake kivonat hatásosabbnak bizonyult a rákos daganatok pusztításában, mint egyes kemoterápiás szerek.

A gyógygombák egyik legértékesebb összetevői a poliszacharidok (pl. béta glükánok), melyek korábbi kísérletekben képesek voltak előidézni egyes ráksejtek apoptózisát (természetes sejthalál).
A gyógygombákról általánosságban elmondható, hogy magas a rosttartalmuk, antioxidáns, prebiotikus és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!