A mikroszkopikus méretű gombákról tudjuk, hogy nagyon rég óta meghatározói a földi életnek, de a nagygombák vonatkozásában korábban azt gondoltuk, hogy ezek csak jóval később jelentek meg, kb. akkor, amikor a nagytestű állatok is kialakultak.

Nos, ez az elképzelés mára megdőlt. Már 1859-ben találtak egy kövületet, amit akkor fatörzsnek gondoltak, de azóta kiderült, hogy egy kb. 400 millió éves nagygomba kövületéről van szó.

Ez a gomba, mely korábbi hibás feltevésből következően a Prototaxites nevet kapta, olyan nagy volt, mint egy hatalmas fatörzs, ezért a mai biológusok inkább „Godzilla” gombaként emlegetik.

Ez a gombaféleség kb. 8 méter magasra nőtt, a devon korszakának egyik meghatározó élőlénye lehetett. óriás, ősi gyógygomba

Így hát az első nagytestű gombák és az első faféleségek (őspáfrány fenyők) egyidősek!

A páfrányfenyő félék már kipusztultak, eltekintve megbecsült gyógy fánktól, a Gingko Bilobától, ami Kínában a csodával határos módon fennmaradt, és onnan terjesztették újra el a Földön. A „Godzilla” kipusztult, de a nagytestű gombákból legalább 15 ezer féle ma is létezik.

Közülük egy párról tudjuk, hogy kiváló gyógyhatással rendelkeznek (maitake gomba, ganoderma lucidum, hernyógomba, stb.), míg más fajták elsőrendű tápanyagok (vargánya, szarvasgomba, nagy őzláb gomba, stb.).

A gombák méltatlan rossz hírüket a valóban nagyon veszélyes gyilkos galócának köszönhetik, de ne felejtsük el, sokkal több mérgező növény van, mint ahány mérgező gomba. A gyógygombák gyógyító hatásait pedig nem csak az évezredes megfigyelések, hanem napjaink kutatói is meggyőzően bizonyították.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!