A hosszú és minőségi élet egyik fontos tényezője az adott egyén adaptációs képessége. Annak megfelelően, hogy ki hogyan képes reagálni a megváltozott külső körülményekre, determinálható a várható élettartam. Mindez magában foglalja az immunrendszer védekezőképességét és funkcionalitását. Az erős, jól működő immunrendszer képes alkalmazkodni a változásokhoz, és egy kulcs fontosságú a különböző betegségek megelőzésében, beszéljünk akár egy megfázásról vagy olyan nehezen visszafordítható folyamatokról, mint a rák.

Forrás: NaturalNews.com

Sokak szerint a betegségek különböző szintjeit úgy érdemes csoportosítani, hogy az adott betegség visszafordítható vagy sem. Ennek megfelelően a legelső csoportba a reverzibilis betegségek tartoznak, melyeket megfelelő kezeléssel az esetek döntő többségében vissza tudunk fordítani. Ilyen betegség pl. a gyomorfekély, a különböző gyulladások, a legtöbb virális és bakteriális fertőzés.

A következő csoport azon betegségek halmaza, melyek irreverzibilisnek, azaz visszafordíthatatlannak tűnnek, mint pl. a rák, azonban sokszor nem azok. Az ilyen betegségeknél rendkívül fontos szerepe van a pszichés állapotnak, a pozitív hozzáállásnak. A rák minden esetben egy adott szerv keretein belül kezdődik, majd kedvezőtlen esetben terjed tovább a test más részeibe. reishijpg.jpg

Ezen kategorizáláson belül a legsúlyosabb betegségeket az irreverzibilis betegségek képviselik, amik az autoimmun betegségek. Az autoimmun betegségek többségükben nem egy adott szervre lokalizálódnak, hanem a szervezet teljes egészének rossz működését jelzik. Az autoimmun betegségek során valami végzetes hiba miatt a szervezet saját maga ellen fordul, a szervezet védőpajzsa, az immunrendszer az, ami elkezdi pusztítani önmagát. Az autoimmun betegségeknél shub-okban jelentkeznek a súlyos tünetek. Sokak szerint ezért az autoimmun betegségek sokkal inkább irreverzibilisek, mint pl. a rákos megbetegedések.

Ilyen autoimmun betegség a Rheumatoid artritisz (RA) is, melynek során az immunrendszer nem képes megfelelően szabályozni magát, saját szövetei ellen támad. Az alternatív gyógyítók szerint a természet szerencsére megalkotta azt a sokoldalú „gyógynövényt”, mely képes lehet gátolni vagy akár visszafordítani ezt a folyamatot.

A Rheumatoid artritisz olyan autoimmun betegség, melyet a szervezetben kialakuló krónikus gyulladások okoznak, és kifejezetten az ízületeket támadja meg. Ez a kóros, gyulladásos immunválasz a porcok károsodásával és ez egyén mobilitásának csökkenésével jár. A tünetek általában 40 és 60 éves kor között jelennek meg, melyek közül a legjellemzőbbek: duzzadt, merev ízületek, fájdalom, az ízületek funkciójának romlása. A betegség nőknél 3-szor gyakoribb, mint férfiaknál. A rheumatoid artritiszt a modern medicina szteroidokkal kezeli, vagy TNF-alfa blokkoló biológiai gyógyszerekkel, ezzel próbálja elnyomni az immunrendszer működését, azonban maga a kezelés is súlyos mellékhatásokkal járhat: csontritkulás, szív-, és érrendszeri megbetegedés, hízás, vércukorszint emelkedés. A biológiai gyógyszerek esetében még sokkal változatosabb a mellékhatások palettája.

Az RA alternatív kezelése a Rei-shi (ganoderma lucidum, pecsétviaszgomba) gyógygombával történik, mely a tradicionális kínai medicina legrégebbi képviselője.

Egy 2007-ben Hong Kong-ban elvégzett tanulmány szerint a Reishi gombában található poliszacharidok kpesek szignifikánsan gátolni a RASF (Rheumatoid Arthritis Synovial Fibroblasts) poliferációját (Forrás: Mol Cell Biochem, 2007. jul.).

Míg a szteroidok immun szupresszáns hatóanyagok, addig a reishi gyógygomba poliszacharidja immunmoduláns hatással bírnak.       

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

-
Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!