A shiitake gyógygomba (Lentinus edodes, Lentinula edodes) Ázsiában őshonos gombafajta, a világon a második legnépszerűbb ehető gomba. A belőle készült kivonat a keleti alternatív medicina fontos részét képezi.

Állatkísérletekben a shiitake gyógygomba alábbi tulajdonságait sikerült bizonyítani:

-    anti-tumor hatás
-    koleszterincsökkentés
-    anti-virális hatás

A shiitake gyógygomba úgy segíti a rákos betegségek elleni küzdelmet, hogy erősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. Koleszterincsökkentő hatása révén pedig elősegíti a szív-, és érrendszer megfelelő működését. Korábbi tanulmányok szerint a Lentinus edodes kedvező hatású lehet vírusfertőzések esetén, mivel elősegíti az interferon termelését, mely egy olyan természetes fehérje, ami gátolja a vírusok szaporodását. shiitakemushroom.jpg

A shiitake gombában található, talán legértékesebb vegyület a lentinan, mely a tumor növekedést gátolhatja. Emellett tartalmaz még 1,3 béta glükánokat, amik csökkenthetik egyes kemoterápiás készítmények mellékhatásait. Az eritadenin nevű molekula akadályozza a koleszterin bejutását a véráramba, ezáltal csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

A shiitake gyógygomba ételként is fogyasztható, azonban gyógyászati célból kapszulázott formája javasolt, mivel az sokkal koncentráltabb formában tartalmazza az aktív hatóanyagokat.

Japánban előszeretettel alkalmazzák rákos betegeknél (tüdőrák, torokrák, gyomorrák). A tradicionális kínai medicina már időszámításunk szerint 100-ban említi a shiitake alkalmazását.

Több humán kísérletet is végeztek a shiitake gyógygombával. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a lentinan meghosszabbította a túlélést előrehaladott gyomor-, és vastagbélrákban szenvedő betegeknél, akik kemoterápiás kezelést is kaptak. A lentinan egy speciális béta-glükán, mely egy nagy és komplex poliszacharid molekula, ami képes aktiválni bizonyos immunsejteket: T-sejtek, makrofágok, természetes ölősejtek. Laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükánok lassították egyes ráksejtek növekedését.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!