A shiitake gyógygomba egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól dr. Kisaku Mori japán kutató jóvoltából vannak értékes információink. dr. Mori Tokióban külön kutatóintézetet alapított a gyógygombák kutatása céljából (Institute of Mushroom Research).

dr. Mori a világ szinte minden részéről érkező kutatókkal dolgozott együtt annak érdekében, hogy feltérképezze a shiitake gyógygomba gyógyító tulajdonságait.

Analitikai technológiát alkalmazva, dr. Mori azt találta, hogy a shiitake gyógygomba rendkívül gazdag vitaminokban és enzimekben, ráadásul számos olyan vegyület található benne, amelynek előfordulása nem jellemző a növényekben.

Humán vizsgálatai során feltárta azokat a területeket, ahol a shiitake gyógygomba jótékonynak bizonyult: magas koleszterinszint, epekő, savtúltengés, cukorbetegség, vitaminhiány, anémia (vérszegénység), gyomorfekély vagy a szimpla megfázás.

dr. Mori több mint 100 publikált tanulmányában a shiitake gyógygomba legfontosabb tulajdonságaira koncentrált: gyors koleszterincsökkentés, tumorsejt pusztító hatás, vírus és baktériumölő tulajdonságok.

A vér magas koleszterinszintje nagyon súlyos betegségek kialakulását vonhatja maga után (szívinfarktus, stroke, érelmeszesedés, stb.), éppen ezért a kutatók rendkívül meglepődtek, amikor 1966-ban sikerült a shiitake gyógygombából olyan vegyületeket izolálni, melyek drámaian képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Egérkísérletek során néhány nap alatt sikerült az állatok vérének koleszterinszintjét 25-45%-kal csökkenteni. Ez a hatás az eritadenin nevű alkaloidának köszönhető. Embereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy napi 5-6 shiitake gyógygomba képes 12%-kal csökkenteni a vér összkoleszterin szintjét.

Más kutatások azt mutatták, hogy a shiitake gyógygomba képes erősíteni az immunrendszert, ezáltal az hatékonyabban képes felvenni a harcot a vírusokkal, baktériumokkal és bizonyos kóros elfajulásokkal szemben. Kutatók szerint a shiitake gombában található poliszacharidok felelősek a gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítő hatásokért.

A shiitake gyógygomba legmegdöbbentőbb rák ellenes hatásait állatkísérletekben sikerült igazolni. Egérkísérletekben egy vírus indukálta ráktípust, ún. szarkómát sikerült rövid idő alatt meggyógyítani kis mennyiségű shiitake gyógygombával. Az 1970-ben publikált tanulmány szerint (Cancer Research) 10 egérből hatnál teljes gyógyulás következett be. Nagyobb koncentrációban 100%-os hatást sikerült elérni, az összes egér meggyógyult.

Egy 1966-ban készült tanulmány (Drew University) szintén a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságát igazolta. A kutatás során 10 rákbeteg pácienst kezeltek shiitake gyógygombával, és mindannyiuk állapotában szignifikáns javulás következett be.

Hasonlóan jó eredményt mutatott egy japán kutatók által lefolytatott 4 éves tanulmány gyomor és vastagbélrák vonatkozásában. Manapság a shiitake gyógygombát előszeretettel alkalmazzák modern kemoterápiás gyógymódokkal együtt, annak érdekében, hogy csökkentsék azok mellékhatásait.

Az egyik legfrissebb tudományos vizsgálat során kutatók megállapították, hogy a shiitake gyógygomba kivonat sejttenyészetekben gátolja a HIV vírus osztódását. Japán kutatók (Yamaguchi University School of Medicine) azt közölték le, hogy a shiitake kivonat gátolja a HIV vírus sejtpusztító hatását, ezért szerintük a shiitake gyógygombának fontos szerepe lehet az AIDS betegek gyógyításában, mivel a vírusölő tulajdonság mellett az immunrendszert is erősíti.

A shiitake gyógygomba legfontosabb tulajdonságai tehát:

- koleszterincsökkentés
- vírusölő, baktériumölő tulajdonságok
- anti-tumor hatás (szarkóma, gyomorrák, vastagbélrák)

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!