A legtöbb ehető gomba és gyógygomba puha tapintású, kézzel könnyen szétmorzsolható, azonban a Chaga gyógygomba majdnem olyan kemény, mint a fa. A világ különböző részein más és más néven illetik ezt a különleges gombát.
- Szibéria: „Isten ajándéka”, „Halhatatlanság gombája”
- Japán: „Az erdők gyémántja”
- Kína: „Növények királya”
A chaga gyógygombában nagy koncentrációban találhatunk értékes tápanyagokat, melyek azt a célt szolgálják, hogy a gomba a rendkívül szélsőséges időjárást is túlélje. Különböző fitokemikáliákat, szterolokat, fenolokat és enzimeket tartalmaz. Ezek az összetevők annyira hatékonyak, hogy kutatók pl. beteg fákat oltottak be chaga gyógygombával, hogy megerősítsék azokat és vizsgálták hatásmechanizmusukat.
Amikor a természetben található gyógyító összetevőkről beszélünk, akkor általában zöldségekre, gyümölcsökre és gyógynövényekre gondolunk. Pedig a világ legerősebb élőlényei a fák, melyek akár 10 000 évig vagy még tovább is elélhetnek (jelenleg a legidősebb ismert fa a 9 550 éves norvég lucfenyő, de kutatók szerint Tasmánia szigetén akár 10 000 évesnél idősebb fákat is találhatnak a közeljövőben egy új módszer segítségével). A fák és gombák szimbiózisának egyik különleges példája a chaga gyógygomba.
A chaga gyógygomba legfontosabb összetevői:
- B-vitaminok
- flavonoidok
- fenolok (pigment-szerű fenolos vegyületek)
- ásványi anyagok (réz, kálium, kalcium, magnézium, cink, vas)
- enzimek (SOD – szuperoxid-dizmutáz)
- vitaminok
A chaga gyógygomba nagy mennyiségben tartalmaz pantoténsavat, riboflavint és niacint.
A szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzimnek fontos szerepe van a szabad gyökök (szabad oxigén atomok) semlegesítésében, melyek károsítják a szöveteket. Egyes vizsgálatok szerint a chaga gyógygomba grammonként 10-20 000 egység aktív SOD enzimet tartalmaz. Ez az érték rendkívül magas, ráadásul a chaga gomba könnyen hasznosuló formában tartalmazza az enzimet.
Szibériában sokan előszeretettel fogyasztják a chaga gombából készült italokat, ennek tulajdonítják azt, hogy egészségesen élnek 85-100 éves korukig. Japánban és Koreában is közkedvelt étrend-kiegészítőnek számít a chaga gyógygomba.
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író (Ivan Gyenyiszovics egy napja) Rákosztály című önéletrajzi művében ír a chaga gyógygomba egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.
Szolzsenyicin 1953-ban szabadult a lágerbõl, s utána Kazahsztánban jelöltek ki neki kényszerlakhelyet. Két év múlva a taskenti kórházban rákos daganatot diagnosztizáltak szervezetében. Élet és halál között lebegett, de legyőzte a betegséget, s úgy érezte, azért maradt életben, hogy beszámoljon a lágerlakó milliók szenvedéséről (a pontosság kedvéért ő maga azonban kombuchát fogyasztott - abból készült teát - a betegsége alatt).
A chaga gyógygomba pozitív tulajdonságait 1955-től ismerik el hivatalosan, Oroszországban ezen időpont óta engedélyezik rák elleni használatát. Az orosz sportolók, atléták is előszeretettel használták a chaga gombát, sokak szerint ennek köszönhetik kiemelkedő fizikai kondíciójukat.
Az orosz kutatók felfedezték, hogy bizonyos növények, gyógynövények segítik a szervezetet a stressz és betegségek elleni küzdelemben. Az ilyen növényeket (vagy élőlényeket) adaptogén tulajdonságúnak nevezzük. A chaga gyógygomba a világon az egyik legerősebb adaptogén élőlény. A Szovjetunió 1950-től komoly erőfeszítéseket tett az adaptogén élőlények tanulmányozására, kb. 1200 kutató, 3000 kísérletben, 500 000 fő bevonásával végzett kutatásokat. A tanulmányok fókuszában többek a chaga gomba állt.
A Mushroom Wisdom Inc. Super Chaga terméke nagy koncentrációban tartalmaz chaga gombát, emellett pedig Maitake D-frakciót. Ez az egyedi gyógygomba keverék teszi különlegessé a terméket.