Sokan gondolják azt, hogy a gyógyteák, gyógygombák csupán csak enyhe hatású szereket tartalmaznak és csak kiegészítő szerepük lehet a gyógyszerek és más terápiás eljárások mellett.

Ez az állítás azonban nem igaz.

A gyógynövények, gyógyteák, tinktúrák, vizes szuszpenziók, a gyógygomba készítmények nagyon is hatásosak, sőt, sok esetben sokkal hatásosabbak, mint gyógyszereink. Arról nem is beszélve, hogy a nagy hatású gyógyszereink többségét gyógynövényekből vagy gyógygombákból állítják elő.

Csak néhány példa: Taxol és származékai, Irinotecan - Campto, Vincristin, Sirolimus-gomba, Tacrolimus, Digoxin, Aspirin, a mikroszkopikus gombák által termelt antibiotikumok százaira most nem is térnék ki.

Persze az úgy nem megy, hogy pl. valaki egy súlyos rákos betegségben, túl a sokadik kemoterápián, sugárkezelésen, műtéteken, 40kg-ra lefogyva, szervi áttétek sokaságával, legyengülve, szinte táplálhatatlan állapotban, mikor már néhány korty víz is alig megy le, akkor azt mondják, „na, most jöhetnek a gyógynövények, a gyógygombák, most mutassák meg mire képesek!”.

Olyan ez, mint a mesebeli kovács, aki letöri a fájós fogat tőből, de a gyökereket benn hagyja, mondván a nagyobb részt már elvégezte, ezzel a maradék aprósággal (a foggyökerek eltávolításával) majd csak megbirkózik az orvos is.

Miért írom ezt? Mert addig, amíg a beteg elfogadható állapotban van, nagyon gyakran kapja azt a tanácsot, hogy a kezelés mellett semmiféle kiegészítő készítményt ne használjon, mert azok ártanak, aztán amikor minden csődöt mondott, akkor elegánsan félre állnak, most már jöhet a „természet patikája”.

Pedig pl. az USA-ban, ahol lényegesen fejlettebb az orvostudomány, mint nálunk és a rákbetegségek gyógyulási esélyei is sokkal jobbak, a betegek több mint 60%-a kórházi kezelés mellett alkalmaz valamilyen kiegészítő kezelési módot is.

A gyógynövény és gyógygomba kúrák hatásosak, de nem néhány napig kell őket szedni, hanem hónapokon át, hogy ezen jótékony hatásuk érvényesülhessen.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!