A gyógygombák népszerűségének növekedése töretlen Észak-Amerikában és Európában. A gombákkal történő gyógyítást mikoterápiának nevezzük.

A fitoterápia (a növényekkel való gyógyítás) és a mikoterépia (gombákkal való gyógyítás) paleobotanikai leletek szerint több mint húszezer éves múltra tekint vissza.

A mikoterápia azonban Európában az utóbbi párszáz évben méltatlanul háttérbe szorult a fitoterápiával szemben. Pedig nem egymás konkurensei, hanem egymás kiegészítői. Így volt ez húszezer éven át és így van ez ma is. Napjainkban a mikoterápia reneszánszát éli már Európában is, ami nagyon örvendetes.

Bizony a mikroszkópikus gombák által termelt penicillin több életet mentett meg, mint az összes többi gyógymód együtt a penicillint megelőző ezer esztendőben!asiamedicine.jpg

Nem Ázsia a mikoterápia bölcsője, hanem inkább helyesen, annak megőrzője volt. Ott élt túl évszázadokat a tudás a gombákról, de ne feledjük: a penicillint már Angliában fedezték fel 1928-ban!
 
A gyógygombák növényi fehérjékben és fontos tápanyagokban igen gazdagok, kalóriatartalmuk azonban minimális. Tartalmaznak cinket, vasat, vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat.
A tradicionális kínai medicina évezredekre tekint vissza. Kínában több mint 200-féle különböző gyógygombát tartanak számon, kb. egy negyedüknek anti-tumor hatást tulajdonítanak.

A gyógygombák legfontosabb összetevői:

1, Germánium

A germánium egy olyan természetes elem, mely növeli a szervezet oxigén felvevő képességét, emellett segíti a szervezet méregtelenítő funkcióit, eltávolítja a környezetből érkező toxinokat. Mindezek következtében testünk könnyebben veszi fel a harcot a betegségekkel.

2, Poliszacharidok

A gyógygombák másik fontos összetevői a poliszacharidok, melyek segítségével támogatják szervezetünk immunrendszerét és küzdenem a rákos daganatok kialakulása ellen.

3, Más, fontos összetevők: aminosavak, nikotinsav, riboflavin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, pantoténsav.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!