A szarvasmarha előtej, mely a szülést követő 2 napban termelődik, ember számára is fogyasztható.

A jó minőségű, táplálék kiegészítő formájában elérhető Colostrumban az értékes fehérjék nem sérülnek a gyomorsav hatására.

Mi található a Colostrumban?

1. vitaminok, nyomelemek
2. immunglobulinok
3. esszenciális aminosavak
4. transzportfehérjék, enzimek
5. citokinek és természetes növekedési faktorok
6. egyéb vegyületek, pl. endorfin, dorfin

1, Vitaminok, nyomelemek

A vitaminok és nyomelemek szerepéről korábban már többször írtam, a vitamin tanulmányok többsége megbukott az elmúlt években, azonban tényként kezelhető, hogy a vitaminok és nyomelemek hiánya komoly egészségkárosodáshoz vezet. A colostrumban található vitaminok, ásványi anyagok: A, B1, B2, B6, B12, C, D, Q10, E, biotin, réz, cink, króm, szelén.

2, Immunglobulinok

Az immunglobulinoknak jelentős szerepük van a vírusok, baktériumok, gombák elleni védekezésben. A tehén a szülést követően 2 kg immunglobulint is előállíthat (72 óra alatt). A colostrumban található immunglobulinok: IgG 30-60 g/100 g, IgA 5-7 g/100 g, IgM 7-9 g/100 g.

Bizonyított tény, hogy a colostrum mindig tartalmaz E. coli elleni antitesteket, de egyéb természetes antitestek is találhatók benne.

3, Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavak a sejtanyagcsere és regeneráció nélkülözhetetlen elemei. Hiányukban fejlődési zavarok alakulhatnak ki, lassul a sebgyógyulás, gyengül az immunválasz.

4, Transzportfehérjék, enzimek

A colostrumban található laktoferrin és transzferrin gátolja a baktériumok életfolyamatát (meggátolják, hogy a baktériumok hozzájussanak a számukra rendkívül fontos vashoz).

5, Citokinek és természetes növekedési faktorok

A citokinek a sejtek közötti kapcsolat kialakításáért felelősek, így fontos szerepük van az immunrendszer sejtjei közötti kommunikáció kialakításában. Gyorsítják a sérült és elöregedett csont, bőr, porc, idegsejtek regenerációját.

Klinikai vizsgálatok által igazolt hatások:

- gyorsítja a sérült izmok, csontok, porcok, bőr és idegsejtek regenerációját
- segíti az izmok építését
- elősegíti a zsírok égetését az izmok bontása helyett, ez fogyókúrában rendkívül fontos
- segíti a DNS és RNS kijavítását
- enyhíti a szájüregi gyulladásokat, és a fogászati beavatkozások során keletkező fájdalmat
- fájdalomcsillapító és kedélyjavító hatású

A, Egy kutatás során AIDS-betegekben (akik gyenge immunrendszerrel rendelkeznek) különböző kórokozók által kiváltott hasmenést hatékonyan csökkentették colostrum por adásával.

B, Kísérleti állatok eltérő kórokozókkal történő fertőzését a colostrum adása jelentősen csökkentette.

C, Egészséges önkénteseket kettős vak placebo kontrollált tanulmányban (ez azt jelenti, hogy sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy ki kap hatóanyagot és ki placebo-t) E. colival fertőztek meg. Azoknál, akik colostrumot kaptak, nem alakultak ki az enterocolitis tünetei.

D, Lengyel neurológusok a szklerózis multiplex (SM) krónikus formájában szenvedő 9 betegnek adtak colostrum tartalmú kúpot. A 9 betegből 2-nél nem változott a helyzet, tehát a kezelés előtti ütemben romlott az állapotuk, míg 7 betegnél javulás volt tapasztalható, vagy a kiindulási állapothoz képest rosszabbodás nem alakult ki. Negatív mellékhatás senkinél nem keletkezett.

E, Más kutatók élsportolókkal végeztek kettős vak, placebo kontrollált crossover tanulmányt, és kimutatták, hogy akik a 2 hónapos edzési időszak alatt colostrumot fogyasztottak, 50%-kal több izmot fejlesztettek ki.

A colostrumban lévő IGF-1 gyorsítja a fehérjék felépítését, lassítja a fehérjék bontását, és energiaforrásként az izom helyett zsírt éget.

Ausztrál és finn kutatók is erre a megállapításra jutottak olimpiai csapatok bevonásával.

A colostrum fogyasztása akár 20%-kal is növelheti az erőnlétet, az állóképességet és a teljesítményt.

Kiknek érdemes colostrumot fogyasztani?

- nagyobb fertőzés veszélynek kitett egyének
- tartósan szteroidot és immunszuppresszív szereket fogyasztók
- sugárkezelésben, kemoterápiában résztvevők
- fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén
- sportolóknak
- testépítőknek és fogyókúrázóknak

Colostrum

Super Colostrum

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!