A legkiválóbb minőségű tea. Hazája Dél Kínában van, azon belül is Yunnan tartományból származik, de termesztik Ceylon szigetén (ma Sri Lanka) és Tajvan tengerparti területein is.

Ez a teafajta a teabimbóból készül, de még a bimbó alatti első levél is felhasználható. Ezek a rügyek az évnek csak két napján szedhetők le. Régen csak a császárok fogyaszthatták, innen a másik neve - imperial.

A legenda szerint aranyollóval vágták le a teabimbókat a császár számára, de ma is csak kézzel lehet szüretelni. Bambuszszitán szárítják, de csak két napig, főleg a délutáni, nem túl erős napon. Ekkor nyeri el igazi fehér színét.

A szárítása 90-100 fokon történik. Antioxidáns tartalma éppen kétszerese a legjobb zöld teáénak, koffeint és teint egyaránt tartalmaz, de nem sokat, így élénkítő hatása nem durva, szívbetegek is fogyaszthatják. 70 fokos vízben 5-7 percig kell áztatni, utána fogyasztható.

A vérnyomást csökkenti, erős antioxidáns hatása révén véd a szívinfarktustól és a ráktól. Alacsony csersav tartalma révén nem szükséges tejjel kombinálni, önmagában is kellemes ízű, halványsárga színű.

Az alacsony csersav tartalom oka a hajnali szüretelés. A diurnális savritmusról, CAM (Crassulaceae-savanyagcsere) - már korábban írtam. Lényege, hogy bizonyos növények az éjszaka folyamán nagyméretű vakuolumaikban jelentős mennyiségű savakat - mindenekelőtt almasavat raktároznak el, ami a növény pH-ját erősen savas irányba tolja el. Nappal a sav eltűnik a vakuolumokból és ezzel összefüggésben a növény pH-ja is megemelkedik (lúgos irányba tolódik el). Ezek a CAM növények egy tized annyi vizet párologtatnak el, mint társaik.

Nyomelemekben és ultra-nyomelemekben (http://www.drtihanyi.hu/nyomelemek-new53/) is gazdag, ezért erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatású.

A Colostrum méltó társa és kiegészítője.

{$up_uri}whitetea.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!