A kolosztrum használata különböző betegségek kezelésében évezredes múltra tekint vissza. Az ősi indiai orvoslás (Ayurvéda) azóta használja a kolosztrumot, mióta a szarvasmarhát háziasította az emberiség. A századforduló környékén jegyezték fel először, hogy a szülés utáni tejben (előtej, kolosztrum) az antitestek száma sokkal magasabb a normális értéknél.

Azt már akkor is tudták, hogy ezek az antitestek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek elősegítik a szervezet védekezését a külső „betolakodókkal” szemben.

Spolverini elsőként 1920-ban írta le, hogy a szarvasmarha kolosztrumot érdemes gyermekeknél alkalmazni bizonyos humán betegségek megelőzésére. Később a kolosztrumot az antibiotikum szerű tulajdonságai miatt kezdték el alkalmazni.

Albert Sabin (a Sabin csepp kidolgozója a polio vagy gyermekbénulás ellen) is a kolosztrum pártolói közé tartozott és elsőként izolált a szarvasmarha kolosztrumból anti-polio antitesteket.

A kolosztrum profilaktikus (megelőző) és terápiás alkalmazása E.coli és rotavírus fertőzés esetén sikeresnek bizonyult.

Kummer 1992-ben rámutatott arra, hogy a kolosztrum hatásos lehet a gyomor és bélrendszert érintő betegségek megelőzésében gyermekeknél.

A kolosztrum immunrendszer erősítő hatása logikus, hiszen feladata éppen az, hogy az újszülött szarvasmarha „belső védelmi rendszerét” ellássa. Ezt a tulajdonságát a benne található immunglobulinoknak köszönheti.

A szarvasmarha kolosztrum az alábbi növekedési faktorokat tartalmazza:

-    IGF-1
-    IGF-2
-    TGF-beta 1
-    TGF-beta 2

A szarvasmarha kolosztrumban található antibakteriális enzimek:

-    IgG1
-    IgG2
-    IgM
-    IgA
-    laktoferrin
-    lysozyme
-    laktoperoxidáz

A szarvasmarha kolosztrumban található vitaminok:

-    B2 vitamin
-    B6 vitamin
-    B12 vitamin
-    A vitamin
-    C-vitamin

A szarvasmarha kolosztrumban található ásványi anyagok:

-    vas
-    kalcium
-    foszfor
-    nátrium
-    kálium
-    klorid
-    cink
-    magnézium
-    mangán

A szarvasmarha kolosztrumban található aminosavak:

-    alanin
-    aszparaginsav
-    glutaminsav
-    hisztidin
-    leucin
-    methionin
-    prolin
-    treonin
-    tirozin
-    arginin
-    cisztin
-    glicin
-    izoleucin
-    lizin
-    fenilalanin
-    szerin
-    triptofán
-    valin

Az élet első napjai a legveszélyesebbek. Nem véletlen, hogy a természet mindent „bele tett” a kolosztrumba, hogy megvédje az újszülöttet. Az embernél is termelődik kolosztrum a szülés után. Ennek termelődését maga a szülés folyamata intenzíven elősegíti, ezért is ellenzik sokan a császárszülések kritikátlan kiterjesztését. A humán kolosztrum kincset ér!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!