Immunrendszerünk összetett működése révén látja el szervezetünk állandó védelmét, működése szempontjából alapvetően két csoportba osztjuk. Az elsődleges, természetes védelmi vonal az öröklött immunitás, mely 100 betolakodóból 99-cel felveszi a küzdelmet. A második védelmi vonal a szerzett immunitás, mely csak akkor működik hatékonyan, ha a szervezet korábban már találkozott a specifikus kórokozóval és antitesteket termelt ellene. Immunrendszerünk ezen része emlékszik a korábbi betolakodóra, így másodszorra már gyorsan és hatékonyan képes küzdeni ellene. Ezt a működési elvet használjuk ki akkor, amikor védőoltást juttatunk a szervezetbe.

A szerzett immunitás a kórokozók kb. 1%-ának elpusztításáért felelős.

Öröklött vagy veleszületett immunrendszer: szervezetünk elsődleges védelmi vonala, felismeri a kórokozókat és elpusztítja azokat. Legfontosabb részei: makrofágok, természetes ölősejtek (NK), neutrofilek.

Szerzett immunitás: szervezetünk másodlagos védelmi vonala, mely azokat a kórokozókat ismeri fel, melyekkel korábban már találkozott és antitesteket termelt ellene. Legfontosabb összetevői: antitestek, B sejtek, T sejtek.

A legtöbb esetben a csatát tehát a veleszületett immunitás vezeti az ellenséggel szemben. Az elmúlt évtizedekben, miután a kutatók felismerték az immunrendszer többrétű működését, az erőfeszítések legnagyobb része a szerzett immunitás erősítésére fókuszált. A védőoltások segítségével próbálták megtanítani a szervezetet, hogyan védekezzen a vírusokkal, baktériumokkal szemben.

Az evolúció alapvető működése miatt azonban a kórokozók is folyamatosan változnak, mutálódnak, s a megváltozott tulajdonságokkal rendelkező kórokozókkal szemben a korábbi védőoltások már hatástalanok. Ezért jelenik meg szinte minden évben új védőoltás az influenza ellen, mivel vagy új törzs kezd el fertőzni vagy egy korábban ismert törzs mutálódik.

Érdekes, hogy több állatfajnál nem is létezik szerzett immunitás, kizárólag a veleszületett immunrendszer küzd a kórokozókkal: a krokodilok pl. elképesztően hatékony immunrendszerrel rendelkeznek és még a legrondább, harapott, szennyezett sebeik is szinte órák alatt begyógyulnak.  

Mindezek alapján logikusan következik, hogy nem szabad kizárólag a szerzett immunitással foglalkoznunk, szervezetünk veleszületett, öröklött immunrendszerét is erősíteni kell. Sőt, ez valójában sokkal hatékonyabb módja lehet a vírusokkal, gombákkal, baktériumokkal folytatott küzdelemnek.

Louis Pasteur, francia kémikus és mikrobiológus tette meg az első komolyabb lépést a fertőző betegségek megértésének irányába. Pasteur bebizonyította, hogy a fertőzések és betegségek mikroorganizmusok révén terjednek, s ezzel a felismerésével a következő 150 évben szilárd keretek közé szorította a modern orvostudományt. Mára azonban más irányból is vizsgáljuk a kérdést, mely komoly potenciállal kecsegtet a következő években.

A fertőzések, betegségek terjedésének ugyanis csak egyik tényezőjét képviselik a fertőző ágensek, a másik, sokak szerint még fontosabb tényező a szervezet működésében rejlik.

A Yale Egyetem kutatói tanulmányukban pl. azt találták, hogy minél több stressz hatás (fizikai és érzelmi) éri a szervezetet, annál fogékonyabb arra, hogy a fertőzések, betegségek kialakuljanak benne. 

Ráadásul minél több fertőzés és betegség érinti a szervezetet, annál több stressz hatás alakul ki benne. pl. a krónikus gyulladások révén. És ezzel ki is alakult az ördögi kör, mely egy negatív spirálba taszítja a szervezetet. Ez a hatás pedig teret nyit olyan betegségeknek is, mint pl. a rák.

Hogyan tudjuk megtörni ezt az ördögi kört, hogyan tudjuk kiragadni szervezetünket ebből a folyamatos traumából?

Ahhoz, hogy szervezetünk védekezőképességét érdemben erősíteni tudjuk, javítanunk kell immunrendszerünk elsődleges védekező rendszerének működésén.

Egyes kutatások szerint szervezetünk elsődleges védelmi vonalának javítására a legalkalmasabb természetes vegyületek az ún. béta glükánok, melyek számos baktériumban és gombában megtalálhatók.

A béta glükánok hatása veleszületett immunitásunk működésére

1, Neutrofilek

A neutrofilek az öröklött immunrendszer legnagyobb számban előforduló összetevői, bekerítik, majd elpusztítják az idegeneket. Ahhoz azonban, hogy erre képesek legyenek, béta glükánokra van szükségük. Ráadásul a béta glükánok elősegítik a neutrofilek termelődését is.

2, Makrofágok

A makrofák görög eredetű, összetett szó, a macro=nagy, phagein=evés. A makrofágok tehát a nagy falósejtek.

A makrofágok a belek falát védik, hogy a kórokozók bekerüljenek a véráramba. A béta glükánok képesek biztonságosan, káros mellékhatások nélkül aktiválni a makrofágok működését és elősegítik termelődésüket.

3, Természetes ölősejtek (NK – natural killer cells)

A természetes ölősejtek a makrofágok utasítására kezdik el működésüket.

A béta glükánok hatásai

1, Elpusztítja az abnormális sejtnövekedést: dr. Mansell a The Journal of the National Cancer Insutute lapban publikált tanulmányt 1975-ben, melyben leírja, hogy béta glükánokat injekciózott abnormálisan növekvő sejtekbe, s azok 1-2 nap alatt eltűntek

2, Normál vércukorszint fenntartás: az IL-1 növeli az inzulintermelést, melynek hatására csökken a vércukorszint. Az IL-1 citokin termelésében pedig fontos szerepük van a béta glükánoknak

3, Fokozott csontvelőműködés: egy tanulmány szerint (University of Louisville) a béta glükánok növelik az őssejtek termelődését és a fehérvérsejtek felépülését

4, Szív-, és érrendszer egészsége: a béta glükánok aktiválják a makrofágok működését, melynek 4 fontos hatása van a szívre: csökkenti a koleszterinszintet, a plakkok kialakulásának esélyét, pusztítják a plakkokat és antioxidáns tulajdonságuk révén csökkentik a gyulladások kialakulását

5, Csökkentik a fertőzések kialakulásának esélyét: dr. DiLuzio szerint a béta glükánok pusztítják a vírusokat, gombákat, baktériumokat, így segíthetnek a fertőzések megelőzésében, valamint anti-tumor tulajdonságokkal is rendelkeznek

A veleszületett immunválasz azonnali, de nem célzott, ellentétben a tanult immunválasszal. A kettő egymást kiegészíti. Korábban úgy gondolták, a veleszületett az ősibb, primitívebb immunválasz féleség, de ma már ez az álláspont nem fenntartható ebben a formájában.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!