A legtöbb ember komoly dilemmával kerül szembe, amikor megkérdezi magától, hogy fogyasszon vagy ne fogyasszon tejet?

Sok mindent hallani a tej káros hatásairól, ugyanakkor gyermekkorunktól kezdve azt hallottuk, hogy a tejben sok a kalcium, ami szükséges a növekedéshez, a csontok megerősödéséhez, stb.

Most nézzük meg azokat a kutatási eredményeket, melyeket a tej fogyasztásával kapcsolatban publikáltak az elmúlt években.

Az utóbbi időben egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy teljesen téves azt hinni, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása egészséges. Sokak szerint számos betegséghez köze van a tejtermékek rendszeres bevitelének.

Svéd kutatók pl. azt találták, hogy napi 1 pohár tejnél nagyobb dózis rendszeres fogyasztása duplájára növeli a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. A tejcukor ugyanis növeli a hormon termelődést, mely táplálja a tumort.

Tehéntej

A tehéntej fehérjét, kalciumot, cinket, A és B vitamint, valamit jódot tartalmaz. Fél liter tehéntej kb. 22g zsírt tartalmaz!

A tehéntej rendszeres fogyasztása úgy tűnik, nem kedvez az egészségnek, a benne található zsír növeli a mellrák kialakulásának esélyét. A terhes tehén ugyanis ösztrogént termel, s ez bekerül a tejbe, a túl sok ösztrogén pedig mellrákot okozhat. A japánok tehéntej helyett szója tejet fogyasztanak, ezért náluk a mellrák előfordulása alacsonyabb.

A tehéntejben nagyon sok telített zsírsav található, ami növeli a szívbetegségek kockázatát, növeli a koleszterin szintet és rák kialakulásához is vezethet.

Emellett a tehéntej az ekcéma előfordulását is növeli.

A tej fogyasztása emellett növeli a nyáktermelést, ezért pl. asztmában szenvedő betegeknek kifejezetten káros.

A tehéntej fogyasztását szintén kerülnie kell azoknak, akik laktóz intoleranciában szenvednek, mivel ők nem rendelkeznek azzal az enzimmel, amely a tejcukor emésztését biztosítja.

Ami pedig a sok kalciumot illeti, ez kétségtelen, de azért az mégis csak furcsa, hogy Nagy Britanniában és az USA-ban van a legtöbb osteoporosis (csontritkulás), noha az ott élő nők napi tejfogyasztása meghaladja az egy litert, ami a világon a legmagasabb.

A tejben lévő mesterségesen hozzáadott antibiotikumokról még nem is beszéltünk, pedig a tőgygyulladás és a fejőgépek kiterjedt alkalmazása miatt az antibiotikumokat a tehenészetek mázsaszám használják. A kiterjedt antibiotikum rezisztenciának a legkevésbé sem az az oka, ha a torokgyulladásos beteg hét nap helyett csak hat napig szedi az antibiotikumot (persze ez sem jó), de a rezisztencia fő oka az ipari állattartásban keresendő.

Szójatej

A szójatej kiváló alternatívát nyújt azoknak, akik laktóz intoleranciában szenvednek és tejet szeretnének fogyasztani. Emellett a szójatej sokkal egészségesebb a tehéntejnél, egyes tanulmányok szerint csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal védi a szívet.

A szójatejnek emellett rákmegelőző hatása is van, mivel gátolja a tumort ellátó érrendszer kialakulását.

Kecsketej

A kecsketej szintén tartalmaz laktózt, tehát az erre érzékenyek nem fogyaszthatják. A kecsketej sokban hasonlít a tehéntejhez, kicsit zsírosabb. Fél liter kecsketej közel 24g zsírt tartalmaz.

Rizstej

A rizstej nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ezért vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják. Barna rizs szirupból, barna rizs keményítőből és vízből készül. Laktózt nem tartalmaz.

A rizstejet ételízesítésre használják, zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a tehéntejnek, kb. negyede.

Kókusztej

A kókusztejnek alacsony a kalória és zsírtartalma, azonban sok telített zsírsavat tartalmaz, mely nem kedvező szervezetünknek, mivel növeli a koleszterin szintet és szívbetegséghez vezethet. A legtöbben ételízesítésre használják.

A tej és tejtermékek legfőbb problémája tehát abban rejlik, hogy nagyon sok telített zsírsavat tartalmaznak, amire az emberi szervezetnek nagyon nincs szüksége. A tehéntejben található ösztrogén pedig kifejezetten káros szervezetünkre.

Korábbi cikkemben a csontritkulásról írtam és arról, hogy a tej, sajt fogyasztása egyáltalán nem véd meg ettől a betegségtől, sőt, súlyosbíthatja a tüneteket.

Kapcsolódó tanulmányok:

A tej élet? Erő? Egészség?
A csontritkulásról

Szervezetünk, immunrendszerünk erősítéséhez nem tejre és tejtermékekre van szükségünk, hanem természetes, sokkal kevésbé „idegen” táplálékra. A tej alapvetően az újszülöttek eledele.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!