A candidák (mert többen vannak!) a mikroszkopikus méretű, de nagy telepeket alkotó, sarjadzó gombák  népes családjának tagjai. Szinte mindenütt jelen vannak, nem csak az emberben, állatban, hanem még a növényekben, gyümölcsökben is.

A candida gomba, ellentétében más gombafajokkal, nem termel toxinokat (mint pl. az Aspergillus), hanem a vérkeringés révén szinte bármely szervünkben megtelepedhet. Ott kolóniákat képes képezni és miután az immunrendszer észleli ezt az állapotot, helyileg súlyos immunválasz alakulhat ki, ami az adott szerv, szövet, sőt, magának az egyénnek a pusztulását is okozhatja.

Ez az állapot azonban többnyire csak akkor tud kialakulni, ha az immunrendszer eleve súlyosan sérült, pl. intenzív kemoterápia, sugárkezelések után, veleszületett immunhiányos szindrómákban, amik már kora csecsemőkortól diagnosztizálhatók.

A cukorbetegség,  az elhízás, a változó kor, a vashiány, a HIV vírusfertőzés okai lehetnek a betegség kialakulásának. Ez érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, a körmöt, a testhajlatokat,  a fület, a nemi szerveket, néha nagyon kiterjedt formában.candida0.jpg
 
A candidáknak máig több mint 150 faját ismerjük, de csak 17-ről tudjuk, hogy emberben gombás fertőzést okozhatnak. Ezen a 17 fajon belül is a leggyakoribb négy: a Candida albicans, a Candida tropicalis, a Candida lusitaniae és a Candida crusei.

Még egyszer hangsúlyozom, ha az immunrendszer ép, akkor ezek a gombák nem képesek minket megbetegíteni. Ezért, ha valakinek bármely testváladékában a candida kimutatható, az még nem képezi semmilyen gyógyszeres kezelés indikációját. Ha viszont tüneteket okoznak, akkor okvetlenül kezelni kell a betegséget. Ha az immunrendszer ép és megfelelő mennyiségben termel interleukin 17-et,  IL-22-t és gamma interferont, akkor szervezetünk képes hatékonyan elpusztítani a sarjadzó gombákat.
   
Hogyan védekezhetünk ellene?

A hajlamosító tényezők kiiktatása az első pont, pl. rossz protézis lecserélése, hüvelytampon kerülése, a cukorbetegség rendben tartása (HbA1C 65% alatt legyen), amit megfelelő diétával (sok zöldség, nulla cukor, főzelékek és fehér húsok), valamint rendszeres testmozgás segítségével érhetünk el, csak ez után jöhet szóba a gyógyszer vagy az inzulin.

Fontos:

-    a vashiány tüneteinek felszámolása (szájon keresztüli megfelelő vaspótlás, de figyelem, a bélcsatornából eredő occult, szivárgó vérzéseket előtte ki kell zárni!)
-    magas fokú testi higiénia, de vigyázzunk, a bőr pH enyhén savas jellege meg kell, hogy maradjon (a szappanok lúgosak!)
-    napi tíz perc napozás
-    a szűk, nem szellőző textíliák viselésének kerülése
-    gumi és műanyag talpú cipők évente, márkás edzőcipők félévente kidobandók
-    a kórházban beültetett vénás katéterek, még a legnagyobb sterilitás szabályainak betartása esetében is 48 órán belül cserélendők, sőt, ha lehet minél rövidebb ideig használandók!

Ne feledjük, a candidák mindig velünk lesznek, teljes életünk során, de az esetek túlnyomó részében, ha a fenti szabályokat betartjuk, soha nem fognak betegséget okozni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!