Amíg a védőoltásokat (Dr. Jenner óta) fokozatosan be nem vezették, addig a megbetegedések gyógyításában a passzív immunitásnak sokkal nagyobb szerepe volt.

Bár akkor még nem tudták, hogy mit takar ez a fogalom, de amikor a beteg emberrel colostrumot (előtejet) itattak végül is ezt tették.

A colostrum vagy más néven előtej (fröccstej) a borjú születése után 48 óráig termelődik a tehénben. A tejtől alapvetően különbözik. A tej fő fehérjéjét a kazein adja, ami immunológiai szempontból közömbös, ugyanakkor sokan allergiásak rá. Nem könnyen emészthető, ezért fermentált változatait (joghurt, kefir, sajtok) sokkal szívesebben fogyasztjuk, mert jobban felszívódnak, könnyen emészthetőek.

A clostrum fehérje tartalmát döntően immunglobulinok (IgG, IgA, IgM, IgE), valamint enzimek (pl. laktoferrin) alkotják, melyek a bélből felszívódva az anya által megszerzett immunitást (védettséget) adják át a borjúnak. Zsírtartalma alacsonyabb, mint a tejé.

A passzív immunitás tehát mások által megszerzett immunitás, amit valamilyen módon átadunk a védendő egyednek. Az utóbbi évszázad az aktív immunitás diadal menetéről szólt, miközben mélyen hallgattunk a kudarcokról. Az 1968-as Hong Kong-i influenza kb. egymillió áldozatot szedett a Földön, mert a vírus ellen nem volt ideje több, mint egymillió embernek immunrendszere segítségével hatékonyan védekezni. Győzött a vírus. Az 1957-es nagy járvány kétmillió áldozatot követelt, míg a Spanyolnátha (H1N1 influenza vírus) legkevesebb húszmillió halottat hagyott maga után.

De hát nincs semmi baj, itt van a védőoltás! Csakugyan? Hány és hány betegségben az influenza védőoltás alkalmazása tilos. A teljesség igénye nélkül: tojásfehérje érzékenység (a gyerekek 5%-a ebben szenved), bizonyos autoimmun betegségek. Nem tilos, de nem lesz az oltás hatásos a legyengített immunválasz miatt kemoterápiában, sugárkezelésben részesülőknél, alultápláltaknál (bármilyen okból, pl: epe és hasnyálmirigy betegségben szenvedők, glutén érzékenyek). Az oltóanyagban lévő antibiotikumokkal és vivőanyagokkal szembeni érzékenységben pedig adásuk ugyancsak kontraindikált.

És akkor még nem beszéltünk a tél örömeit megkeserítő calici vírusról, (4H betegség: hányás, hasmenés, hőemelkedés,hasi fájdalom), ami a világ egyik legfertőzőbb betegsége, védőoltás ellene nincs és a vírus olyan gyorsan változik, hogy az egyik évben átvészelt calici fertőzés a következő járvánnyal szemben már semmiféle védelmet nem nyújt. A vírus 2000 óta garázdálkodik köztünk és eddig nyerésre áll.

Pedig a colostrumban lévő laktoferrin hatékonyan elpusztítja a calici vírust, ezáltal megvéd a betegségtől, ill., ha elkaptuk, akkor is a gyógyulás sokkal gyorsabb lesz.

Az influenza vírus ellen is hatékonyan véd. Egy tanulmányból az derült ki, hogy a colostrum szedők magasabb fokú védelemben részesültek, mint az oltottak. Ugyanis a védőoltás sem jelent 100%-os védelmet!

A colostrum védőoltással kombinálva viszont tényleg csaknem 100%-ban megvédte a betegeket a vírustól. A colostrumban lévő immunglobulinok számtalan baktérium és gomba ellen is hatékony védelmet biztosítanak. De a védelem csak addig hat, amíg szedjük, mert ez a védelem passzív, azaz nem a mi immunrendszerünk produktuma, hanem „másé”, amit a javunkra fordítunk. Minden olyan esetben, amikor az immunrendszer legyengült (daganatos betegek, kemoterápia, besugárzás, súlyos balesetből való lábadozás, egyáltalán bármilyen okból bekövetkező tartós kórházi kezelésben szedése elengedhetetlen.

Az alkalmazott gyógyszereket nem zavarja, kontraindikációja (ellenjavallat) gyakorlatilag nincs. Még a tejfehérje érzékenyeknél is kipróbálható, mert kazeint alig tartalmaz. A colostrum ún. super táplálék kiegészítő, nehéz helyzetekben sokat segíthet, amíg kialakul az aktív immunitás, vagy akár az nélkül is megvédhet minket számtalan súlyos betegségben. A természetese zöldekkel kombinálva /amik az aktív immunitást támogatják/ tökéletes párost alkotnak.

Colostrum 500mg

http://fehermedicina.drtihanyi.hu/uploads/colostrum500mg.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!