Röviddel a szülést követően a nőstény emlősök kolosztrumot (előtejet) termelnek, ami beindítja az újszülött immunrendszerét. A kutatók úgy vélik, hogy a kolosztrum előnyei azonban nem érnek itt véget. Akár gyenge az immunrendszerünk, vagy csak egy általános immunrendszer erősítésre, roborálásra van szükségünk, a kolosztrum lehet a szükséges lökés a fertőzések elleni harcban, vagy olyan immunrendszerrel összefüggő betegségek legyőzésében, mint a rák.

A kolosztrum úgynevezett transzfer faktorokból eredő immunerősítő tulajdonságát 1949-ben Sherwood Lawrence ismerte fel. Tuberkulózisban szenvedő betegek kezelésekor Lawrence megfigyelte, hogy az immunválasz tényezői átvihetők a véradóból a befogadóba, innen származik a transzfer faktor elnevezés. Burton Goldberg szerint a transzfer faktorok képesek „tanítani vagy megváltoztatni a befogadó immunrendszerét, megtanítva a speciális antigének felismerését és tudatva azok jelenlétét”.

Természetesen a HIV és hepatitis miatti aggodalmak kockázatossá teszik a vér transzfúzió útján való immunrendszer erősítést. 1999-ben, ötven évvel Lawrence felfedezése után, kutatók megvitatták az transzfer faktorok (TF) lehetséges szerepét a modern orvoslásban. A szarvasmarha kolosztrum volt a konferencia népszerű témája, ez a ma ismert leggazdagabb TF forrás.

A szarvasmarha kolosztrum tele van transzfer faktorokkal, mint például a hidrogén-peroxid és IgG-típusú immunglobilunok. A hidrogén-peroxid ismerősen csenghet, ezzel kezelte az iskolai védőnő a lehorzsolt térdeket. Az egészséges sejtek rendszeresen termelnek hidrogén-peroxidot a behatoló kórokozók megtámadására, sőt, a brit hadsereg orvosai intravénásan használták az influenza kezelésére Indiában.

A szarvasmarha kolosztrum magas koncentrációjú IgG-típusú immunglobulinjai különösen jelentősek az immunhiányos szindrómában szenvedők számára. Míg az egészséges immunrendszer könnyen felveszi a harcot a hasmenést okozó cryptosporidosis nevű kórokozó ellen, addig ez halálos lehet pl. egy AIDS-beteg számára. Az IgG-típusú immunglobulinok különösen hatásosak a Cryptosporidium parvum, a hasmenést okozó mikroorganizmus ellen.

A kolosztrum képes enyhíteni vagy teljesen megszüntetni a cryptosporidosis okozta tüneteket.

Az immunrendszer erősítésével a kolosztrum a rákellenes kezelésekben is hatékonynak bizonyul, hiszen a rákos megbetegedések szorosan kapcsolódnak az immunhiányos állapotokhoz. Szervezetünkben állandóan fejlődnek rákos sejtek, de immunrendszerünk hatékonyan megöli azokat, mielőtt tovább fejlődnének és megjelennének a rákos betegség tünetei. A rák kialakulása azt jelzi, hogy az immunrendszer nem volt hatékony a rosszindulatú sejtek elleni harcban és ezek a sejtek kihasználták a legyengült állapotot, kontrollálatlanul nőttek és szaporodtak.

Az immunrendszer erősítése megnöveli a szervezet természetes védekező képességét a rákos sejtek ellen, ezáltal megakadályozza a betegség előrehaladását. Rákos megbetegedés esetén a kolosztrum elengedhetetlen a kezelésben. Immunerősítő képessége segít a szervezetnek a rák elleni harcban. A kolosztrum továbbá antioxidáns fitinsavat tartalmaz, amely megakadályozza a vas rákos sejtekhez való eljutását és azok táplálását. 

A transzfer faktorok a fertőző betegségek értékes kezelési módjává válhatnak a jövőben, ahogy a kutatók többet tudnak meg és képessé válnak izolálni meghatározott faktorokat. Sőt, a transzfer faktorok egy napon olyan pusztító betegségek gyógyítására is alkalmasak lehetnek, mint az AIDS és Ebola. A 2002-es ugandai Ebola járvány után Sam Wainaina, szabadúszó újságíró, feltárta az transzfer faktorok potenciális előnyeit az afrikai térségben. Cikkében arra a következtetésre jutott, hogy ha a járvány során használták volna a transzfer faktorokat, hamarabb megfékezhették volna azt, megmentve ez által életeket és elkerülve a tömeghisztériát.

A transzfer faktorok általi gyógymódok kutatása tovább folytatódik, de már ma is kihasználhatjuk a kolosztrum és a transzfer faktorok áldásos hatásait. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!