Számtalan félreértés kering a köztudatban az immunrendszer működéséről, és ez egyáltalán nem meglepő, hiszen szakmai körökben is elismerik, hogy az immunrendszer működése, finom szabályozása még számtalan meglepetést tartogat a kutatók számára. Az egyik ilyen makacs tévhit gyakran az autoimmun betegek kérdéseiben fogható meg a legjobban. Gyakran kérdezik: az ő immunrendszerük túl jó, túl erős, hiszen a saját szerveiket is megtámadja, minek ezt még stimulálni?

Nos, az autoimmun betegek immunrendszere nem erős, hanem hibás. Az alapvető hiba ott van, hogy az idegen - saját felismerő képesség valamilyen ok, okok miatt meghibásodik, így a szervezet immunsejtjeinek egy része szembefordul saját szervezetével.

A másik ilyen a túlzott immunválasztól való félelem (citokin vihar, stb.).

Tudnunk kell, hogy ha ilyesmi kialakul, az is az immunválasz hibás működésére vezethető vissza, mert a szervezetben bonyolult mechanizmusok vannak, amiknek az a feladatuk, hogy az immunválaszt helyén tartsák, és ne engedjék meg azt, hogy a szervezet olyan súlyos, általános immunreakcióval reagáljon, ami végeredményben a saját pusztulását okozza.

De ennél sokkal gyakoribb az, hogy az immunválasz intenzitása egyáltalán nem megfelelő, az immunrendszer részleges vagy teljes bénultság állapotában van a fertőző ágens hatására, ezért a kórokozó elhatalmasodik rajtunk, szervezetünk pusztulását okozva.

Látnunk kell azt is, hogy mai gyógyszereinkkel inkább vagyunk képesek arra, hogy az immunrendszer működését gátoljuk, annak stimulálása még messze nem megoldott.

Ismerünk néhány olyan természetes anyagot, mint pl. a C vitamin, a D vitamin, a falvonoidok, bizonyos nyomelemek, pl. germánium, szilícium egyes szerves vegyületei, a szelén, valamint a megfelelő esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak, melyek az immunrendszer működését igen jótékonyan képesek befolyásolni.

Persze a lista messze nem teljes, de most nem is törekszem a teljességre. Arra viszont fel szeretném hívni a figyelmet, hogy mindennapi életünk stresszei, a dohányzás, a mértéktelen alkohol fogyasztás, a rossz minőségű ételek fogyasztása, a nem megfelelő mélységű és időtartamú alvás, a piszkos, poros levegő, az elégtelen fizikai aktivitás, külön-külön is, de együttesen hatványozottan károsítják szervezetünk ellenálló képességét (immunrendszerét) és bizony ilyenkor előfordulhat, hogy a védőoltás nem véd kellő hatékonysággal, és olyan fertőzéseket is elkaphatunk, amik egyébként egészséges immunrendszer esetében nem is lennének képesek szervezetünket megbetegíteni.

Mit javasolhatok hát?

„Edd magad egészségesre, mozogd magad egészségesre, álmodd magad egészségesre”, mert ezek a tényezők nagyrészt rajtunk múlnak. E mellett segítséget nyújtanak a legmodernebb étrend-kiegészítő készítmények:

Ultra D-vitamin - Ultra D-vitamin

Colostrum - Colostrum

Tőzegáfonya - Tőzegáfonya

C-vitamin - C-vitamin

Green Magma - Green Magma
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!