Pár évvel ezelőtt még nem is ismertük, ma már minden évben járványszerűen terjed a calici vírus.
A calici vírus leggyakrabban zárt közösségekben üti fel fejét (óvodák, kórházak, iskolák, stb.), sokszor azonban az élelmiszerek is szerepet játszanak a járvány kialakulásában.
A calaci vírus rendkívül fertőző, már nagyon alacsony vírusszám mellett is kialakulhat a fertőzés. A vírus a széklet útján terjed (kézmosás hiánya, szennyezett élelmiszerek, stb.), de akár a hányadék párolgása révén is el lehet kapni. A calici vírussal az a legnagyobb probléma, hogy a tünetmentes ember (a fertőzés előtt vagy után) is üríti a vírust, ezáltal nagyon fertőző betegségről beszélünk.
A calici vírusra jellemző, hogy ahol felüti fejét, ott nagyon hamar, nagyon sok embert megbetegít, éppen az előbb felsorolt tulajdonságai miatt.
A calici vírus megelőzésére jelenleg vakcina, védőoltás nem áll rendelkezésre, és az ember élete során többször is elkaphatja. Beteg, legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetén veszélyes lehet a vírus, könnyedén okozhat kiszáradást, ionvesztést.
A legfontosabb a calici vírus esetében is a megelőzés, a rendszeres, alapos kézmosás, fertőtlenítőszerek használata, a higiéniás szabályok szigorú betartása.
A calici vírus alapvetően nem veszélyes, de rendkívül kellemetlen tüneteket okoz és nem szabad lebecsülni sem. Főleg amiatt, mert leggyakrabban olyan helyeken fordul elő járvány, ahol a veszélyeztetett célcsoportba tartozó emberek aránya magasabb (pl. kórházak).
Kolosztrum a Calici vírus ellen
Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől - amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.
Egy másik ausztrál biológus csoport - az előző kutatásban is részt vevő - és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó - H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.
Előzzük meg tehát a bajt ezzel az egyszerű módszerrel, mert más készítmény jelenleg erre a betegségre nincs, kizárólag a tünetek csillapíthatók (hányás csillapítók, görcsoldók, bő folyadék bevitel - ami, ha nem megy szájon át, akkor infúzióban) és a tünetek megszűntéig szigorú diéta. Székletfogók használata tilos.
Ismét rendelkezésünkre áll tehát egy teljesen természetes anyag, amely segítségével megelőzhető, vagy jelentősen lerövidíthető és enyhíthető ez a fertőző betegség.
A kolosztrum szedése egyébként is javasolt, hiszen hatékony immunrendszer erősítő, ami a mostani „H1N1 időszakban” nagyon fontos.
Kolosztrum - Kolosztrum
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!