Pár évvel ezelőtt még nem is ismertük, ma már minden évben járványszerűen terjed a calici vírus.

A „4H”-nak becézett calici vírus fertőzés tüneteire utal a betűmozaik: hányás, hasmenés, hőemelkedés, hasi fájdalom. Ezek a calici jellemző tünetei, de nem mindenkinél jelentkezik egyszerre a 4 tünet, és a betegség lefolyása is egyénenként változó: van, aki 1-2 óra alatt túl van rajta, mások akár napokig szenvedhetnek a meglehetősen kellemetlen fertőzéstől.

A calici vírus leggyakrabban zárt közösségekben üti fel fejét (óvodák, kórházak, iskolák, stb.), sokszor azonban az élelmiszerek is szerepet játszanak a járvány kialakulásában.

A calaci vírus rendkívül fertőző, már nagyon alacsony vírusszám mellett is kialakulhat a fertőzés. A vírus a széklet útján terjed (kézmosás hiánya, szennyezett élelmiszerek, stb.), de akár a hányadék párolgása révén is el lehet kapni. A calici vírussal az a legnagyobb probléma, hogy a tünetmentes ember (a fertőzés előtt vagy után) is üríti a vírust, ezáltal nagyon fertőző betegségről beszélünk.

A calici vírusra jellemző, hogy ahol felüti fejét, ott nagyon hamar, nagyon sok embert megbetegít, éppen az előbb felsorolt tulajdonságai miatt.

A calici vírus megelőzésére jelenleg vakcina, védőoltás nem áll rendelkezésre, és az ember élete során többször is elkaphatja. Beteg, legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetén veszélyes lehet a vírus, könnyedén okozhat kiszáradást, ionvesztést.

A legfontosabb a calici vírus esetében is a megelőzés, a rendszeres, alapos kézmosás, fertőtlenítőszerek használata, a higiéniás szabályok szigorú betartása.

A calici vírus alapvetően nem veszélyes, de rendkívül kellemetlen tüneteket okoz és nem szabad lebecsülni sem. Főleg amiatt, mert leggyakrabban olyan helyeken fordul elő járvány, ahol a veszélyeztetett célcsoportba tartozó emberek aránya magasabb (pl. kórházak).

Kolosztrum a Calici vírus ellen

Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől - amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.

{$up_uri}calici.jpg


Egy másik ausztrál biológus csoport - az előző kutatásban is részt vevő - és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó - H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.

Előzzük meg tehát a bajt ezzel az egyszerű módszerrel, mert más készítmény jelenleg erre a betegségre nincs, kizárólag a tünetek csillapíthatók (hányás csillapítók, görcsoldók, bő folyadék bevitel - ami, ha nem megy szájon át, akkor infúzióban) és a tünetek megszűntéig szigorú diéta. Székletfogók használata tilos.
Ismét rendelkezésünkre áll tehát egy teljesen természetes anyag, amely segítségével megelőzhető, vagy jelentősen lerövidíthető és enyhíthető ez a fertőző betegség.

A kolosztrum szedése egyébként is javasolt, hiszen hatékony immunrendszer erősítő, ami a mostani „H1N1 időszakban” nagyon fontos.

Kolosztrum - Kolosztrum

{$up_uri}col.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!