12 éve kitartó, már-már háztáji járványunk a calici vírus okozta fertőzés, amire a hirtelen kialakuló émelygés, majd hányás, szinte vele együtt fellépő intenzív hasmenés, hasi fájdalom, majd 24 óra múltán enyhe láz, esetleg hőemelkedés jellemező.

A calici vírus lappangási ideje alig 12 óra, általában a viharos és súlyosnak induló tünetek ellenére 2-3 nap alatt lezajlik é szövődménymentesen gyógyul.

Gondoskodni kell a bőséges folyadékfogyasztásról, de ez gyakran a hányás miatt nem lehetséges, ilyenkor infúzióra is szorulhat a beteg. A hasmenést székletfogóval csillapítani tilos, mert ezzel a betegség elhúzódását, a beteg belázasodását érjük csak el.

A calici vírus nagyon kicsi, gömb alakú RNS vírus és nagyon fertőző. Már 10 db vírus belégzése vagy lenyelése kiválthatja a betegséget. A tünetek lezajlását követően még 10-12 napig a beteg a székletével, bár csökkenő mennyiségben, de üríti a calici vírust, ezért különösen nagy jelentősége van a gyakori és hatékony kézmosásnak folyékony, pumpás kézfertőtlenítő szappannal és csak eldobható papírtörölközőket szabad ilyenkor használni.

Ez a kis, kerek burok nélküli egyszálú RNS-t tartalmazó calici vírus szerkezetét nagyon gyakran változtatja meg mutáció révén, így az egyik évben elszenvedett calici vírusfertőzés által kialakult immunvédelem a következő évben megjelenő variánssal szemben már hatástalan. Sokkal jobban fertőz, mint az influenza vírus, itt a három lépés távolság mit sem ér. Ha egy családban vagy közösségben a calici[b] kirobban, szinte mindenki, de az érintettek legalább 60%-a megfertőződik. Szinte mindennel, cseppfertőzéssel, ivóvízzel, étellel, stb. képes terjedni.

[b]Mit tehetünk ellen?


A legjobb módszer a karantén. A beteg lehetőleg ne használja a közös fürdőkádat, ha lehet a WC-t se (külön WC), nagyon fontos a komoly higiénés rendszabályok betartása, a szokásos házi fertőtlenítőket pl. 5-szörös töménységben kell alkalmazni.

Kisgyermekeket, időseket, betegeket nagyon megviselhet ez a pár nap. Vannak szerencsések, akikben a betegségnek csak egy két tünete alakul ki, de ez a ritkább.

A szervezetünk végül is viszonylag hamar képes megbirkózni a calici vírussal, mert egy általunk termelt enzim, a laktoferrin képes a calici vírus burkát hasítani és ezáltal elpusztítani. És itt egy kis reménysugár csillan fel, mert új-zélandi és ausztrál kutatók azt találták, hogy a szarvasmarha colostrumban lévő laktoferrin erőteljesen képes a calici vírust elpusztítani. Ezért olyan colostrum készítményeket hoztak forgalomba, melyek lakroferrin aktivitását a gyomorsav és az emésztő enzimek nem képesek károsítani, ezáltal a vírus ellen hatékony védelmet nyújthatnak.

A jó minőségű kolosztrumokban a laktoferrin tartalmat mindig feltüntetik.

A higiénés rendszabályok mellett tehát napi egy-két kapszula kolosztrum sokat segíthet felnőttben és gyermekben egyaránt ezt a kellemetlen betegséget megelőzni, illetve minél könnyebben átvészelni.

Kolosztrum

{$up_uri}col.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!